Ενημέρωση με ένα κλικ

Προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες – Τι προβλέπει νέο νομοσχέδιο

Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι ώστε οι μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες των πολιτών να μην «παραλύουν» την πόλη είναι από τα θέματα που θα συζητηθούν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προαναγγείλει την κατάθεση νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα ρυθμίζει το θέμα των απεργιών στα μέσα μεταφοράς, αλλά και των διαδηλώσεων στην Αθήνα, ώστε «οι λίγοι να μην ταλαιπωρούν τους πολλούς».

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι βασικοί άξονες της πρωτοβουλίας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον ορισμό υπευθύνου συνάθροισης, ο οποίος θα έχει αστικές και ποινικές ευθύνες, αλλά και τη δυνατότητα διάλυσης της συγκέντρωσης με δικαστική παρέμβαση, ενώ ταυτόχρονα εξετάζεται ρύθμιση για «προσωπικό ασφαλείας» για τις απεργίες στα μέσα μεταφοράς.   Συγκεντρώσεις: Υπεύθυνος συνάθροισης, εντεταλμένος της Αστυνομίας και δικαστική παρέμβαση για διάλυση

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση μέσα στις γιορτές και το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει ήδη προετοιμαστεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προβλέπει την προαναγγελία μιας συγκέντρωσης τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την πραγματοποίησή της, με τα βασικά του σημεία να παραπέμπουν σε νομοθετική πρόταση του Γιώργου Καμίνη, ως δημάρχου Αθηναίων το 2012.   Στην τότε πρόταση Καμίνη υπογραμμιζόταν ότι έπρεπε να συγκεραστεί το δικαίωμα του συνέρχεσθαι σε δημόσιο και υπαίθριο χώρο, χωρίς να αναστέλλεται και μάλιστα επί μακρόν η ζωή της Αθήνας ως διοικητικού κέντρου της χώρας και ως κέντρου εμπορικής δραστηριότητας «προκειμένου οι υπαίθριες συναθροίσεις στο κέντρο της πόλης να κατακτήσουν και πάλι τη θέση που άλλοτε είχαν στη συνείδηση των Αθηναίων ως κορυφαία εκδήλωση της εγρήγορσης πολιτών και όχι ως συνώνυμο της ερήμωσης, της βίας και της καταστροφής».

Στην κυβερνητική πρόταση, που θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση και αναμένεται να είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί το 2020, προβλέπει ακόμα τον ορισμό «υπευθύνου συνάθροισης», αλλά και ειδικού εντεταλμένου της Αστυνομίας στον οποίο θα απευθύνεται.   Επίσης περιλαμβάνει πρόβλεψη για «αναλογική κατάληψη δημοσίου χώρου», ώστε αυτή να μην είναι δυσανάλογη ούτε με το μέγεθος της διαδήλωσης, ούτε, όμως, με τα σημεία από τα οποία θα περάσει, αλλά και τις συνθήκες τη συγκεκριμένη μέρα (όπως για παράδειγμα, μέρα κατά την οποία βρίσκεται κάποιος επίσημος στην πρωτεύουσα, γεγονός το οποίο ήδη δυσκολεύει το κυκλοφοριακό και την καθημερινότητα του πολίτη).

Επιπλέον προβλέπεται η δυνατότητα διάλυσης της συγκέντρωσης με δικαστική παρέμβαση, αλλά και η ενημέρωση του κοινού πριν και κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Το τελευταίο αφορά μια εφαρμογή τύπου «112» που θα ενημερώνει για την κίνηση στους δρόμους και θα δίνει οδηγίες στους πολίτες ποια σημεία να αποφεύγουν. Τέλος, προβλέπονται αστικές και ποινικές ευθύνες για τον υπεύθυνο της συνάθροισης.   Προσωπικό ασφαλείας για τις απεργίες στα ΜΜΜ   Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να προστεθεί ρύθμιση η οποία, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα αφορά τις απεργίες στα μέσα μεταφοράς. Η ρύθμιση θα προβλέπει τη διατήρηση προσωπικού ασφαλείας στα μέσα μεταφοράς κατά τις ώρες αιχμής σε οποιασδήποτε μορφής διακοπή της λειτουργίας, στα πρότυπα αντίστοιχης διάταξης που προβλέπεται στον ΟΣΕ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει