Ενημέρωση με ένα κλικ

Κοινωνικό Μέρισμα: Αυξάνονται κατά 100.000 οι δικαιούχοι

Την αύξηση του κονδυλίου για το κοινωνικό μέρισμα, ώστε να το πάρουν περισσότερες κατηγορίες ΑμΕΑ και να διορθωθούν αδικίες, ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Προφανώς έχει αδικίες το μέρισμα. Κι εγώ θα ήθελα να δώσουμε σε άλλες κοινωνικές ομάδες», είπε ο υπουργός Οικονομικών στον Σκάι και πρόσθεσε: «Δυστυχώς όταν έχεις να μοιράσεις ένα μικρό χρηματικό ποσό που σου δημιουργείται από το υστέρημα των πολιτών προσπαθείς με κάποια χαρακτηριστικά να ικανοποιήσεις τους περισσότερους. Στα ΑμεΑ ξεκινήσαμε με άσκηση 24.000 άτομα, ήρθαμε και το διορθώσαμε βάζοντας όλα τα ΑμεΑ βάζοντας ομως τις προυποθέσεις που ισχύουν για όλους τους πολίτες, Εκτιμώ ότι μπορεί μέχρι το τέλος της χρονιάς να υπάρξει αύξηση ποσού για τα ΑμεΑ γιατί κάθε εβδομάδα θα εξετάζουμε τα δημοσιονομικά στοιχεία».

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μέσα στο 2020, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Τετάρτη στη Βουλή, πριν την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.

«Η δική μου εισήγηση είναι να είναι μεσοσταθμική η μείωση του 8% και να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά για μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, όπως κάναμε με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%», είπε ο ΥΠΟΙΚ, ξεκαθαρίζοντας πως τα πάντα εξαρτώνται από την εκτέλεση του προυπολογισμού.

Όπως είπε, η μείωση θα γίνει «όταν ολοκληρωθεί και η άσκηση για τις αντικειμενικές αξίες που στόχος είναι αυτή να έχει ολοκληρωθεί τον Μάιο, προκειμένου η μείωση να αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά του Αυγούστου».

Όσον αφορά την εισφορά αλληλεγγύης είπε «εκτιμώ ότι μπορεί να βρεθεί ποσό μέχρι τον Μάιο για να υπάρξει ένα ικανοποιητικό πρώτο βήμα για την μείωσή της».

Πέτσας: Θα το λάβουν τελικά 300.000 οικογένειες

Στις διορθωτικές κινήσεις που μελετά η κυβέρνηση, ώστε να μπορέσουν να πάρουν το κοινωνικό μέρισμα 300.000 νοικοκυριά, αναφέρθηκε ο Στέλιος Πέτσας.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο newsit, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τα δημοσιονομικά δεδομένα και τα πρόσθετα κονδύλια που μπορούν να διατεθούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να κάνει ανακοινώσεις.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι ήδη, από τα 200.000 νοικοκυριά που είχε ανακοινωθεί αρχικά ότι θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα, ως δικαιούχοι εμφανίζονται περισσότερα από 250.000.

Έτσι, για να φτάσουν τον αριθμό των 300.000, θα υπάρξει μικρή διεύρυνση των κριτηρίων των δικαιούχων που θ’ ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει