Ενημέρωση με ένα κλικ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια τον Αύγουστο

Την περαιτέρω άνοδο των τιμών στα τιμολόγια ρεύματος μαρτυρούν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως αποτυπώνονται στη χονδρική ρεύματος.

Μια σειρά από παράγοντες, που σχετίζονται αφενός με την εποχή και αφετέρου με τεχνικά στοιχεία του συστήματος, εντός και εκτός συνόρων, διαμορφώνει ανατιμητικές τάσεις στις τιμές.

Ενδεικτικό είναι ότι η μέση τιμή στην προημερήσια χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για τις πρώτες μέρες του μήνα που διανύουμε, διαμορφώνεται ήδη στα 113,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αρκετά υψηλότερα από τη μέση τιμή του Ιουνίου που «έκλεισε» στα 98,89 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μάλιστα, η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας καλπάζει με αύξηση 59,92% από μέρα σε μέρα και από τα 115,55 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 10 Ιουλίου, στα 184,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 11 Ιουλίου.

Εκτίναξη της μέγιστης ωριαίας τιμής στα 500 ευρώ/MWh

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέγιστη ωριαία τιμή για σήμερα «έκλεισε» στο εξωφρενικό των 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 20.00 το απόγευμα της 10ης Ιουλίου, σημειώνοντας εκρηκτική άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, που η αντίστοιχη τιμή διαμορφωνόταν σε ένα εύρος από 175 ευρώ έως 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Έρχονται νέες αυξήσεις σε ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα | Stockwatch - Παράθυρο  στην Οικονομία

Όπως συνέβη και τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με τον Μάιο, η αύξηση της μέσης τιμής στην προημερήσια αγορά θα ωθήσει προς τα πάνω τις χρεώσεις των τιμολογίων, καθώς οι εταιρείες προμήθειας θα αναπροσαρμόσουν την τιμολογιακή τους πολιτική προς τα πάνω σε αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους προμήθειας.

Αν και ακόμη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την ακριβή αντίδραση της αγοράς, ωστόσο δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι τα περιθώρια απορρόφησης των όποιων ανατιμήσεων με την εφαρμογή εκπτωτικών πολιτικών στενεύουν σημαντικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τελική διαμόρφωση των χρεώσεων, τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού.

Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες του κλάδου αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για τη χονδρεμπορική αγορά και, από τις αρχικές εκτιμήσεις για μέση τιμή στα 105 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον Ιούλιο, πλέον βλέπουν μια μέση τιμή περί τα 115 με τα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ήτοι αύξηση 16- 20% από μήνα σε μήνα.

 

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει