Ενημέρωση με ένα κλικ

Φύλλο και φτερό από τις αρχές και η δομή της “Κιβωτού του κόσμου” στη Χίο

Κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου πραγματοποίησε χθες Πέμπτη έλεγχο στις εγκαταστάσεις της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» στη Χίο, γνωστή ως «Κιβωτός του Αιγαίου».

Όπως έγινε γνωστό, ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στη βάση εντολής της Οικονομικής Αστυνομίας. Δύο οχήματα με συμβατικές πινακίδες πήγαν στις εγκαταστάσεις της δομής στην περιοχή του Αίπους, έξω από την πόλη της Χίου και πραγματοποίησαν έλεγχο τόσο στα γραφεία της διοίκησης όσο και στο προσωπικό γραφείο του πατρός Αντωνίου. Οι αστυνομικοί πήραν μαζί τους φακέλους, υπολογιστές και άλλα στοιχεία που θεωρήθηκαν σχετιζόμενα με την έρευνα.

Ας σημειωθεί ότι η δομή «Κιβωτός του Αιγαίου» στεγάζεται σε κτίσματα (αθλητικές εγκαταστάσεις, σπιτάκια, διαμερίσματα και μεγάλα κτίρια, εστιατόριο, μπαρ, καφετέρια, πισίνες) κατασκευασμένα μετά το 1990 ως τουριστική δημοτική επιχείρηση στη βάση του τότε αναπτυξιακού νόμου 1262/1982 από τον τότε Δήμο Βροντάδου και την Δημοτική Αναπτυξιακή Εταιρεία «Προμηθευτική Α.Ε». Η διαδικασία της παραχώρησης της ανενεργού δομής ξεκίνησε το 2013 και το 2014 υπογράφτηκε συμβόλαιο παραχώρησης στη ΜΚΟ την οποία εκπροσώπησε η πρόεδρος της πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή.

«Αποφασίσαμε να υπογράψουμε τα συμβόλαια με τη μόνη υποχρέωση της Κιβωτού του Κόσμου να παραλάβει, να πληρώσει το δάνειο το οποίο είχαμε λάβει προκειμένου να γίνουν αυτές οι εγκαταστάσεις, η αξία του οποίου έφτανε τις 22.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή περίπου 1.700 ευρώ το μήνα. Αυτό ήταν το ενοίκιο το οποίο θα κατέβαλε η Κιβωτός» είπε σήμερα μιλώντας στην ΕΡΤ από τη Χίο ο πρώην δήμαρχος του νησιού Μάρκος Μενής και πρόεδρος σήμερα της Δημοτικής Αναπτυξιακής Εταιρείας «Προμηθευτική Α.Ε». Και συνέχισε: «Και ακριβώς επειδή για τα συμβολαιογραφικά χρειάζονταν πολλά χρήματα, μας ζήτησε η συμβολαιογράφος να υπογράψουμε ένα συμβόλαιο για ενοίκιο 500 ευρώ το μήνα και τα υπόλοιπα να κόβονταν με ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών κάθε τρεις μήνες, μέχρι να συμπληρωνόταν το ύψος του δανείου, το οποίο δάνειο θα καταβαλλόταν κατευθείαν στην Τράπεζα Πειραιώς που το είχε δώσει. Αυτό έγινε τα δύο πρώτα χρόνια. Στη συνέχεια όμως, από το 2016, για λόγους που δεν μπορώ να τις καταλάβω, η Κιβωτός του Κόσμου αρνήθηκε να πληρώνει το δάνειο. Αποτέλεσμα να έχει τότε ψηφιστεί και ο ΕΝΦΙΑ και εκτός από το δάνειο, να έχουμε κι άλλες 10.000 ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο που έπρεπε να πληρώνονται στο ελληνικό δημόσιο. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας προς το υπουργείο Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, δεν έκανε δεκτό το αίτημά μας για να απαλλαγούμε από τον ΕΝΦΙΑ. Έτσι έπρεπε να πληρώσουμε και πληρώνουμε 32.000 ευρώ το χρόνο που ήταν το δάνειο στην Τράπεζα Πειραιώς και τον ΕΝΦΙΑ».

Μιλώντας πάντα στην ΕΡΤ ο πρώην δήμαρχος Χίου υποστήριξε πως προσπάθησε να επικοινωνήσει με την πρεσβυτέρα, κάτι που δεν κατέστη δυνατό, ενώ τελικά έλαβε ένα εξώδικο από τη ΜΚΟ:

«Η πρώτη αντίδραση η δική μας ήταν να στείλουμε ένα έγγραφο προς την Κιβωτό στην οποία επισημαίναμε τη συμφωνία που είχαμε κάνει με την πρεσβυτέρα με την οποία είχαμε υπογράψει τα συμβόλαια και να της πούμε ότι είχαμε συμφωνήσει αυτά τα πράγματα και σας παρακαλούμε πληρώστε το δάνειο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αντί να μας απαντήσει, η Κιβωτός μας έστειλε ένα εξώδικο όπου ούτε λίγο ούτε πολύ μας έλεγε ότι κακώς υπογράφτηκε έτσι το συμβόλαιο, ότι θα έπρεπε να υπογραφεί σαν ενοίκιο. Με την πρεσβυτέρα συνομιλούσα και μάλιστα από το 2016, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, εμείς δεν απαντήσαμε στην πρώτη φάση με εξώδικο αλλά ξανά με έγγραφο και μάλιστα ζήταγα να συναντήσω εγώ προσωπικά είτε τον πατέρα Αντώνιο είτε την πρεσβυτέρα. Δυστυχώς όμως ούτε ο π. Αντώνιος, ούτε η πρεσβυτέρα έβγαινε είτε στο τηλέφωνο είτε να μας στείλει ένα έγγραφο. Αντιθέτως με έστελναν να μιλήσω με διάφορους υπαλλήλους στην τοπική εδώ κοινότητα της Κιβωτού του Κόσμου, και βέβαια οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να μου δώσουν εμένα συγκεκριμένες απαντήσεις».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί αρνιόταν η «Κιβωτός του κόσμου» να καταβάλει το συμφωνημένο ποσό, ο κ. Μενής είπε: «Το μόνο που μας μεταφέρθηκε ήταν ότι ο π. Αντώνιος, ήθελε να μεταβιβάσουμε κατά κυριότητα το Αίπος στην Κιβωτό του Κόσμου. Θέλανε να περάσουν οι εγκαταστάσεις κατά κυριότητα στο όνομά τους, πιθανότατα στο όνομα της Κιβωτού. Παρ’ όλα αυτά τους είπαμε εμείς ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό, διότι υπάρχει ένας όρος στο συμβόλαιο, το οποίο συμβόλαιο έλεγε ότι δεν μπορεί να μεταβιβαστεί το οικόπεδο σε άλλον εκτός από τον δήμο της Χίου».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει