Ενημέρωση με ένα κλικ

Καταδίωξη στο Πέραμα: Τι κατέθεσαν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί

Οι επτά αστυνομικοί κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και αναμένεται να απολογηθούν αύριο, Τετάρτη, ενώπιον ανακριτή. Στο σημείο του συμβάντος εντοπίστηκαν 38 κάλυκες. Δύο από τις σφαίρες τραυμάτισαν θανάσιμα τον 20χρονο, ενώ από τα πυρά των αστυνομικών τραυματίστηκε και 16χρονος που επέβαινε στο αυτοκίνητο. 

 

«Αρκετές φορές προσπάθησε να μας εμβολίσει για να σταματήσουμε να τον ακολουθούμε. Μάλιστα για το λόγο αυτό επειδή φοβήθηκα πολύ από τον τρόπο που οδηγούσε είχα μείνει τελευταία από τις μηχανές που τον ακολουθούσαμε», κατέθεσε ο ένας αστυνομικός, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της «Καθημερινής», το οποίο υπογράφει ο Γιάννης Σουλιώτης.

 

Ο αστυνομικός ανέφερε ακόμη ότι κατά την καταδίωξη ο οδηγός «παραβίαζε συνεχώς τους ερυθρούς σηματοδότες προκαλώντας μεγάλο κίνδυνο στους άλλους οδηγούς και τους υπόλοιπους διερχόμενους».

 

Σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε στη στιγμή που το όχημα έκανε όπισθεν προς το μέρος των αστυνομικών. «Εκείνη τη στιγμή με τη φόρα που ερχόταν πίσω εμβόλισε τις πρώτες δύο μηχανές που βρισκόταν πιο κοντά σε αυτό. Επειδή τρόμαξα πολύ, μπήκα με τη μηχανή όπως ήμουνα για να προλάβω, μήπως και δεν με χτυπήσει το όχημα που έκανε πίσω, σε μια αυλή διπλανού καταστήματος που υπήρχε στο σημείο. Όπως μπήκα στην αυλή πήδηξα από τη μηχανή που ήταν σε κίνηση και η μηχανή έφυγε μόνη της. Ο συνοδός μου είχε πηδήξει πριν να στρίψω για την αυλή για να προστατευτεί. Όταν σηκώθηκα, από εκεί που βρέθηκα, είδα το HYUNDAI να έρχεται κατά πάνω μου με την όπισθεν κάνοντας ελιγμούς», κατέθεσε.

 

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο οδηγός προσπάθησε να κάνει αναστροφή, αλλά τον εμπόδιζε μία μηχανή που είχε σφηνωθεί μπροστά από το όχημα.

 

«Προτάξαμε τα όπλα μας και αφού τον προειδοποιήσαμε και τον καλέσαμε πολλές φορές να σταματήσει το όχημα, πράγμα που δεν έκανε, αρχίσαμε να πυροβολούμε προς τα λάστιχα του αυτοκινήτου με προφανή σκοπό να το ακινητοποιήσουμε. Δεν θυμάμαι πόσοι από μας ρίξαμε. Ούτε εγώ θυμάμαι πόσες φορές πυροβόλησα, αλλά πρέπει να ήταν 1 φορά», κατέθεσε ακόμη και στη συνέχεια περιέγραψε ότι έβγαλαν έξω τους επιβαίνοντες και προσπάθησαν να τους δώσουν τις πρώτες βοήθειες.

 

«Οι επικίνδυνες κινήσεις του οχήματος μου προκάλεσαν μεγάλο τρόμο και ταραχή αφού ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελε να μας κάνει κακό», κατέθεσε μεταξύ άλλων ο αστυνομικός.

 

«Προσπαθούσε να μας κάνει να πέσουμε» 

 

Όση ώρα γινόταν η καταδίωξη, ο οδηγός είτε προσπαθούσε να αποφύγει τους αστυνομικούς με απότομους ελιγμούς, είτε προσπαθούσε να τους κάνει να πέσουν πάνω στο όχημα πατώντας απότομα φρένο, κατέθεσε άλλος αστυνομικός.

 

Αναφερόμενος στη στιγμή που το λεωφορείο έκοψε την πορεία του οχήματος, είπε: «Σχεδόν αμέσως ο οδηγός έβαλε όπισθεν και άρχισε να κατεβαίνει την Ελπίδος ανάποδα (…) χτύπησε και έριξε τις δύο πρώτες μηχανές που το ακολουθούσαν μαζί με τους αστυνομικούς που ήταν πάνω σε αυτές».

 

«Θα μας σκότωναν για να διαφύγουν» 

 

Άλλος αστυνομικός κατέθεσε αναφερόμενος στη στιγμή που το όχημα χτύπησε τις δύο πρώτες μηχανές και τις έριξε μαζί με τους συναδέλφους του.

 

«Είδα το αμάξι να έχει πάρει μία μηχανή από κάτω, δηλαδή όχι μόνο χτύπησε τη μηχανή και τον συνάδελφο που ήταν από πάνω, αλλά την «καβάλησε» κιόλας (…) Το ανατριχιαστικό είναι ότι την ώρα που είδα το αμάξι να έχει “καβαλήσει” τη μηχανή, είδα και τον συνάδελφο να πέφτει και από εκείνη τη στιγμή τον έχασα από το οπτικό μου πεδίο. Ήταν ξεκάθαρα τύχη που τελικά δε τον παρέσυρε και δεν τον πάτησε για να τον σκοτώσει (…)».

 

Εκείνη ήταν οι στιγμή που άρχισαν οι πυροβολισμοί, κατέθεσε. «Αυτή τη στιγμή που σας περιγράφω με το “καβάλημα” της μηχανής, ήταν και το σημείο που άρχισαν οι συνάδελφοι να πυροβολούν. Πυροβόλησα όμως και εγώ. Δεν θυμάμαι πόσες φορές πυροβόλησα (…) Οι πυροβολισμοί σταμάτησαν όταν το HYUNDAI είχε πλέον ακινητοποιηθεί (…) Ένα από τα άτομα μέσα στο όχημα έτρεξε σε παρακείμενο δρόμο και μετά από λίγο χάθηκε. Το άτομο αυτό προσπάθησα να το ακολουθήσω  και εγώ (…) του φώναζα να πέσει κάτω. Μετά από κάποια μέτρα τον χάσαμε και επιστρέψαμε»μ περιέγραψε.

 

«Ήταν ένα πολύ δύσκολο περιστατικό και ήταν ξεκάθαρο πως τα άτομα που βρισκόντουσαν μέσα στο όχημα θα μας σκότωναν μόνο και μόνο για να διαφύγουν», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

«Είχαν σκοπό να μας εμβολίσουν» 

 

Σε άλλη κατάθεση αναφέρεται ότι οι αστυνομικοί, βλέποντας το αυτοκίνητο να σταματάει, θεώρησαν ότι οι επιβαίνοντες είχαν πάψει να προσπαθούν να διαφύγουν.

 

Όμως, κατέθεσε εμπλεκόμενος περιστατικός «ο οδηγός έβαλε ακαριαία όπισθεν και πάτησε απότομα το γκάζι». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οδηγός είχε τη δυνατότητα να κινηθεί ευθεία με όπισθεν, προκειμένου να τους αποφύγει, αλλά «έκανε οπισθογωνία με σκοπό να μας χτυπήσει με το αυτοκίνητο και να μας εμβολίσει».

 

Τότε, κατέθεσε, το αυτοκίνητο, έπεσε πάνω σε δύο αστυνομικούς που δεν είχαν προλάβει να κατέβουν από τη μηχανή και τους πέταξε κάτω. Το αυτοκίνητο συνέχισε την πορεία του, κατευθυνόμενο προς το μέρος του παρόλο που η μηχανή που είχε χτυπήσει ήταν σφηνωμένη από κάτω. Ο ίδιος, κατέθεσε ο αστυνομικός, τρόμαξε και προσπάθησε να πηδήξει από τη μηχανή του, όμως το HYUNDAI τη χτύπησε και αυτή έπεσε πάνω του.

 

«Ήταν ξεκάθαρο ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου, μαζί με τους επιβαίνοντες, είχαν σκοπό να μας εμβολίσουν, προκειμένου να μας σκοτώσουν, για να ξεφύγουν», κατέθεσε.

 

Στη συνέχεια ανέφερε ότι είδε τον συνοδηγό να βγαίνει και να απομακρύνεται τρέχοντας. «Τότε το HYUNDAI παρέσυρε με την μπροστινή πλευρά του μία άλλη υπηρεσιακή μηχανή (…) η οποία σφήνωσε κάτω από αυτό. Συνέχισε όμως να κινείται παρότι μπροστά του, πεσμένος στον δρόμο, ήταν ένας αστυνομικός», ανέφερε.

 

Εκείνη τη στιγμή, είπε ο αστυνομικός, φοβούμενος για τη ζωή του συναδέλφου του, τράβηξε το πιστόλι του μάρκας USP και πυροβόλησε μία φορά, στοχεύοντας στα πίσω λάστιχα του αυτοκινήτου, με σκοπό την ακινητοποίησή του. «Στη θέα του HYUNDAI να κινείται και να κινδυνεύει να περάσει πάνω από τον συνάδελφο πυροβόλησαν και οι άλλοι αστυνομικοί», σημειώνει.

 

Κατέθεσε ότι δεν θυμάται πόσοι πυροβολισμοί έπεσαν και ότι ο ίδιος πυροβόλησε μία φορά.

 

«Είδα το όχημα να έρχεται κατά πάνω μου»

 

Αστυνομικός που βρισκόταν πιο πίσω κατέθεσε ότι φτάνοντας στο σημείο είδε τον συνάδελφό του, η μηχανή του οποίου είχε χτυπηθεί πρώτη, να έρπεται προσπαθώντας να απομακρυνθεί από την πορεία του οχήματος και «να γλιτώσει τα χειρότερα».

 

«Τη στιγμή που κατηφόριζε το HYUNDAI είχαμε φτάσει κι εμείς ακριβώς σ’ εκείνο το σημείο και βλέποντάς τα αυτά αυτά, πήδηξα από τη μηχανή που ήμουν συνοδηγός. Έπεσα κάτω και όταν σηκώθηκα, είδα ότι το όχημα να έρχεται κατά πάνω μου με σκοπό να πατήσει και εμένα», ανέφερε και κατέθεσε ότι γλίτωσε επειδή το αυτοκίνητο δεν μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητα με τη σφηνωμένη μηχανή από κάτω.

 

Έπειτα, οι αστυνομικοί ξεκίνησαν να φωνάζουν «Αστυνομία. Ακίνητοι», αλλά οι καταδιωκόμενοι συνέχιζαν τις προσπάθειες για να εξουδετερώσουν τους αστυνομικούς. Τότε, άκουσε τους πρώτους πυροβολισμούς των συναδέλφων τους προς το αυτοκίνητο, κατέθεσε. «Πάγωσα. Τράβηξα και εγώ το όπλο μου και άρχισα να πυροβολώ προς τη δεξιά εμπρόσθια ρόδα και το καπό του αυτοκινήτου», ανέφερε και σημείωσε ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος να ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητο.

 

«Από την κίνηση που ακολουθούσε (σ.σ. ο οδηγός του οχήματος) φάνηκε εξαρχής ότι είχε σκοπό να διαφύγει σκοτώνοντας, αν χρειαζόταν», είπε μεταξύ άλλων.

 

«Πρόλαβε να με τραβήξει, πριν με χτυπήσει» 

 

Ο ένας από τους αστυνομικούς που βρισκόταν ακριβώς πίσω από το όχημα κατέθεσε ότι το HYUNDAI είχε τη δυνατότητα να κάνει όπισθεν και να κινηθεί στην οδό Φρίξου, αλλά δεν το έκανε. «Αντίθετα προσπάθησε να μας χτυπήσει», ανέφερε.

 

Όταν το όχημα έκανε όπισθεν, ο συνοδηγός του πήδηξε από τη μηχανή, ενώ ο ίδιος προσπάθησε, κάνοντας πίσω, να αποφύγει τη σύγκρουση αλλά δεν τα κατάφερε. Το αυτοκίνητο χτύπησε τη μηχανή, τον έριξε κάτω και η μηχανή τον πλάκωσε, κατέθεσε. «Σύρθηκε και πρόλαβε να με τραβήξει ο συνοδός μου (…) λίγο πριν με χτυπήσει το αμάξι», συμπλήρωσε.

 

Το όχημα συνέχισε την πορεία του και χτύπησε τη δεύτερη μηχανή, πρόσθεσε. Στη συνέχεια, «παρέσυρε την τρίτη κατά σειρά μηχανή (…) οι αστυνομικοί που επέβαιναν σε αυτήν πρόλαβαν να πηδήξουν, αλλά το HYUNDAI χτύπησε τον έναν, ο οποίος έπεσε στο οδόστρωμα και κύλησε στον δρόμο προς τα κάτω», περιέγραψε.

 

Μετά «το όχημα έστριψε δεξιά, (…) τότε εμβόλισε και τη μηχανή που οδηγούσαν συνάδελφοί μου. Όταν εμβόλισε τη μηχανή, χτύπησε και τον πρώτο εξ αυτών, ο οποίος έπεσε στο οδόστρωμα, ενώ επίσης πήγε να χτυπήσει και τον δεύτερο που ήταν στο σημείο, αλλά αυτός το απέφυγε», είπε ακόμη.

 

ΠΗΓΗ: LIFO.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει