Ενημέρωση με ένα κλικ

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Ευρώπη πάνε μαζί

Την επέτειο των 40 χρόνων, από την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιορτάζει η χώρα μας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει πως η χώρα μας άφησε τη σφραγίδα της σε σημαντικές Ευρωπαϊκές πολιτικές.

Παράλληλα επεσήμανε πως παρόλο που η Ελλάδα ήρθε ρήξη μαζί της στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, τελικά ούτε και τότε ανέτρεψε τη βασική πολιτική επιλογή να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αναλυτικά όσα είπε:

Κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζουμε στην Ελλάδα.

Tη χώρα που συνδέεται με την Ευρώπη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Εδώ έφερε ο Δίας την Ευρώπη, κι έκτοτε το όνομά της ταυτίστηκε με την Ήπειρο μας. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία, το πολίτευμα που μας ενώνει όλους.

Σας καλωσορίζουμε στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου το ελληνικό πεπρωμένο ταυτίστηκε με τον ευρωπαϊκό κατά την υπογραφή της Συνθήκης Ένταξης στις 28 Μαΐου 1979.

Η ένταξη μας ήταν αποτέλεσμα της επιμονής ενός γνήσιου Ευρωπαίου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το όραμα του ήταν να θωρακίσει και να ολοκληρώσει όλες εκείνες τις φιλελεύθερες δημοκρατικές αρχές, που το έθνος είχε διακηρύξει ήδη με την Επανάσταση του 1821. Την πρώτη Ευρωπαϊκή εθνική Επανάσταση.

Έκτοτε, μέσα από μια πολυκύμαντη σχέση 40 ετών, η Ελλάδα ωρίμασε παράλληλα με την Ευρώπη και μέσα σε αυτή. Απέκτησε σταθερούς δημοκρατικούς θεσμούς, εδραιώθηκε ως σύγχρονο Κράτος Δικαίου, αναβάθμισε τις υποδομές της, προόδευσε κοινωνικά, έγινε πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Και η Ελλάδα άφησε τη σφραγίδα της σε σημαντικές Ευρωπαϊκές πολιτικές. Συνεισέφερε το ανθρώπινο δυναμικό της, το πολιτιστικό της παρελθόν, τη ναυτική της δύναμη.

Κι αν έφτασε κοντά στην ρήξη μαζί της στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, τελικά ούτε και τότε ανέτρεψε τη βασική πολιτική επιλογή να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Το μήνυμα είναι σαφές. Ελλάδα και Ευρώπη πάνε μαζί.

Οι Έλληνες αγαπάμε και πιστεύουμε στη βαθύτερη ουσία της Ευρώπης πέρα από το γράμμα των Συνθηκών και από τη γραφειοκρατία των διαδικασιών. Ξέρουμε τι αντιπροσωπεύει για τους πολίτες της. Και είμαστε υπερήφανοι για όλα αυτά που συνθέτουν τον Ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.

Παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε, η Ευρώπη άντεξε και διέψευσε όσους προέβλεπαν την διάλυση της. Δυνάμωσε οικονομικά και πολιτικά, μεγάλωσε και έγινε ένας διαρκώς εξελισσόμενος οργανισμός, που προχωρά έστω και αργά, αλλά πάντα με κατεύθυνση προς τα μπροστά.

Αντιμετώπισε με τόλμη και καινοτομία την πανδημία, παίρνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες. Έτσι πρέπει να απαντήσει και στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας.

Η Ευρώπη των ονείρων και των φιλοδοξιών μας προστατεύει αποτελεσματικά τους πιο ευάλωτους πολίτες και διαμορφώνει τις συνθήκες για να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες, στην υγεία, την παιδεία, την απασχόληση, την κοινωνική κινητικότητα.

Αυτή είναι η Ευρώπη που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Οφείλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της Νέας εποχής.

Πρέπει να απαντήσουμε στην αγωνία των Νέων να ζήσουν σε μια Ευρώπη δυνατή, με επιλογές, με ανάπτυξη, με προοπτική. Πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να διαλέξουν το μέλλον τους. Γι’ αυτό γυρνάμε πάλι πίσω στα θεμέλια του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού. Γυρνάμε στην Δημοκρατία. Στον Διάλογο. Στον ενεργό Πολίτη.

Σήμερα, ξεκινά και επίσημα στη χώρα μας ο διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης. Καλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες να συμμετάσχουν μέσα από αυτό το ψηφιακό δημοκρατικό βήμα.

Ζητήσαμε σήμερα να είναι μαζί μας εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών με φυσική ή διαδικτυακή παρουσία. Με την παρουσία τους στέλνουμε ένα μήνυμα, ότι τώρα είναι η ώρα να ακουστεί η δική τους φωνή.

Μαζί μας είναι η δασκάλα που διδάσκει έναν και μόνο μαθητή στο νοτιανατολικό της άκρο της Ένωσης, στο νησάκι των Αρκιών.

Είναι εκπρόσωποι παραγωγικών δυνάμεων, του εμπορίου, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της ναυτιλίας. Άνθρωποι της παραγωγής, εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων και του αγροτικού κόσμου. Μετανάστες που επέλεξαν να ζουν μαζί μας.

Πρωταθλητές στους στίβους, αλλά και στο θάρρος, Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες και μαζί τους άνθρωποι με Αναπηρίες, πρωταθλητές της ζωής. Μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητές και μαθητές που εκφράζουν το μέλλον.

Εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας, και της μουσουλμανικής μειονότητας. Εκπρόσωποι της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ που παλεύει για την ισότητα. Άνθρωποι που διακινδύνευσαν για τους συμπολίτες μας σε δύσκολες καταστάσεις. Εργαζόμενοι που πάλεψαν ακούραστα ενάντια στην πανδημία.

Άνθρωποι της κοινωνικής προσφοράς, που έμπρακτα βιώνουν την αλληλεγγύη και εμπνέουν με το παράδειγμα τους. Και, φυσικά, προσωπικότητες που έπαιξαν ενεργό ρόλο στην ένταξη στην ΕΟΚ, μαζί με τη Νέα Γενιά που είναι η ελπίδα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Επιτρέψτε μου, κλείνοντας, να ευχηθώ εδώ, σε αυτόν τον ιστορικό τόπο, σε αυτή την ιστορική στιγμή που μοιραζόμαστε απόψε, χρόνια πολλά στην Ευρωπαία Ελλάδα! Και χρόνια πολλά στην Ελληνική Ευρώπη!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει