Ενημέρωση με ένα κλικ

Γέφυρα 2: Εκπνέει η προθεσμία για τις αιτήσεις

Στις 9 Μαΐου εκπνέει η προθεσμία για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα “Γέφυρα 2”, όπου επιχειρηματίες θα επιδοτηθούν έως και 50.000 ευρώ για το δάνειό τους.

Μέχρι στιγμής, οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 18.000, ενώ στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν τόσο οι επιχειρήσεις που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και αυτές που έχουν δάνεια σε καθυστέρηση ή δάνεια τα οποία έχουν καταγγελθεί, αλλά η επιδότηση είναι υψηλότερη για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

Πιο αναλυτικά:

-Για όσες επιχειρήσεις έχουν ενήμερες οφειλές την 31η Δεκεμβρίου 2020 το μέγιστο ύψος της επιδότησης ορίζεται στα 600 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις 5.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις 15.000 ευρώ για τις μικρές και τις 50.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 50 εκατ. Ευρώ.

-Η κρατική επιδότηση θα καλύπτει το 90% της δόσης για τους 3 πρώτους μήνες και θα μειώνεται στο 80% τους επόμενους τρεις και στο 70% τους τελευταίους δύο μήνες.

-Για όσες επιχειρήσεις έχουν δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών το μέγιστο ύψος της επιδότησης ορίζεται στα 500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις 4.000 ευρώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις 12.500 ευρώ για τις μικρές και τις 40.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις.

Η κρατική επιδότηση θα καλύπτει το 80% της δόσης για τους 3 πρώτους μήνες και θα μειώνεται στο 70% τους επόμενους τρεις και στο 60% τους τελευταίους δύο μήνες.

-Για όσες επιχειρήσεις έχουν δάνεια που έχουν καταγγελθεί το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται στα 300 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις 2.500 ευρώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις 7.500 για τις μικρές και τις 25.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις.

Η επιδότηση θα καλύπτει το 50% της δόσης για τους τρεις πρώτους μήνες, θα μειώνεται στο 40% τους επόμενους τρεις και στο 30% τους τελευταίους δύο μήνες.

Μέσω του «Γέφυρα 2», στα ενήμερα δάνεια η επιδότηση φθάνει το πρώτο τρίμηνο το 90% της δόσης και σταδιακά υποχωρεί στο 8μηνο (ενώ στα «κόκκινα» δάνεια, το πλαφόν της επιδότησης φθάνει το 80% της δόσης και μειώνεται στη συνέχεια ).

Έτσι, ο δανειολήπτης υποχρεώνεται να καταβάλλει μόνο το υπόλοιπο 10% ( ή 20% ή άλλο)του ποσού του δανείου χωρίς όμως καθυστερήσεις.

Σημειωτέον ότι πρόκειται για επιδότηση, άρα είναι ένα είδος.. «δώρου», με την έννοια ότι δεν θα επιστραφεί ποτέ.

Λογικά λοιπόν, για έναν χρόνο τουλάχιστον, θα παρακολουθείται η πορεία εξυπηρέτησης του κάθε δανείου.

Αυτό με τη σειρά του, θα είναι προς το συμφέρον του ίδιου του οφειλέτη, καθώς θα υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για τη συμπεριφορά του ως δανειολήπτη.

Και μάλιστα, μία παράμετρος που ενδιαφέρει όλους όσους εντάσσονται στο Γέφυρα είναι ότι η τράπεζά τους θα μπορεί «ευκολότερα» να προχωρήσει σε ρύθμιση της οφειλής τους, αν το συγκεκριμένο ΑΦΜ της συγκεκριμένης επιχείρησης δικαιούται επιδότησης.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει