Ενημέρωση με ένα κλικ

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016

Την πρόθεση της Eλλάδας, να προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία όποτε αυτές ξεκινήσουν με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει. “Δεν μπορεί ο εις των συνομιλητών να αποφασίσει μονομερώς την διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης. Αυτό ισοδυναμεί με προσπάθεια υπονόμευσης των επαφών αυτών”, αναφέρει.

Σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή της Κυριακής”, ανέφερε ότι προβληματίζεται από το γεγονός ότι “η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016, όταν και έγινε ο τελευταίος, μέχρι στιγμής, γύρος των διερευνητικών επαφών. Η σημερινή Τουρκία αποκλίνει από την Τουρκία των αρχών της δεκαετίας του 2000, όταν προσέβλεπε στην Ευρωπαϊκή Ένταξη. Αλλά βέβαια, ουδείς μπορεί να αποφασίσει νέα αλλαγή πορείας για λογαριασμό της. Εγώ το εύχομαι από καρδιάς”.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί την πρώτη επέκταση ορίων του Ελληνικού Κράτους από το 1947, “πάντα με ειρηνικά μέσα και επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου”, ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι “εμείς προετοιμαζόμαστε και για επέκταση σε άλλες περιοχές της χώρας”.

Κάνουμε τα απαραίτητα τεχνικά βήματα, για να είμαστε έτοιμοι όταν κριθεί σκόπιμο να προχωρήσουμε. Το πότε θα γίνει αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει