Ενημέρωση με ένα κλικ

ΕΡΤ: Αφιέρωμα στην Πρωτομαγιά 1944 – Η εκτέλεση των 200

Μέσα από συγκλονιστικές μαρτυρίες ξεδιπλώνονται οι τελευταίες στιγμές των εκτελεσθέντων

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Γιώργου Τσιώκου, «Χαϊδάρι-Καισαριανή: Η εκτέλεση των 200 την Πρωτομαγιά 1944», παραγωγής 1998, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το Αρχείο της ΕΡΤ, στην ιστοσελίδα «ΑΡΧΕΙΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ», στο πλαίσιο του εορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το χρονικό της εκτέλεσης 200 κρατουμένων του στρατοπέδου-φυλακών Χαϊδαρίου από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις την Πρωτομαγιά του ’44 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Η εκτέλεσή τους έγινε ως αντίποινα για το φόνο υψηλόβαθμου Γερμανού αξιωματικού και τριών συνοδών του από το ΕΑΜ.

Οι 200 της Καισαριανής στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν πρώην Ακροναυπλιώτες, κομμουνιστές που κρατούνταν στις φυλακές της Ακροναυπλίας ήδη από το δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου.

Μέσα από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των συγκρατουμένων και των συγγενών των θυμάτων ξεδιπλώνονται το χρονικό του τραγικού αυτού συμβάντος, οι τελευταίες στιγμές των εκτελεσθέντων μέσα από γράμματα και σημειώματά τους, οι μνήμες και η απήχηση της θυσίας τους στη ζωή των ανθρώπων που επέζησαν και τιμούν αυτούς τους ήρωες μέχρι σήμερα.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν: ο συγγραφέας Ζήσης Σκάρος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Λουλές, ο Στέλιος Μαυρομάτης, ο Μανώλης Μαντόπουλος, ο γιατρός Αντώνης Φλούντζης, η Χαρά Λιουδάκη-Κυπραίου (αρραβωνιαστικιά του Ναπολέοντα Σουκατζίδη), ο Θανάσης Μερεμέτης, η σύζυγος του Κώστα Τσίρκα, Κατίνα Τσίρκα-Φλούντζη κ.ά.

Το ντοκιμαντέρ συνδυάζει στην αφήγησή του πλούσιο αρχειακό υλικό, πλάνα αρχείου από την Κατοχή και πλούσιο φωτογραφικό και έντυπο υλικό που αφορά κυρίως στα πρόσωπα των εκτελεσθέντων.

Επίσης, προβάλλονται πλάνα από την επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, την 25η Ιουνίου 1987.

Ήταν η πρώτη φορά που Γερμανός ηγέτης επισκέπτονταν τον τόπο του μαρτυρίου και τόπο-σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσιώκος

Έτος παραγωγής: 1998

Δείτε το αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ κάνοντας κλικ εδώ

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει