Ενημέρωση με ένα κλικ

«Στο κόκκινο» Αττική και Θεσσαλονίκη – Κρίσιμο το επόμενο 10ήμερο

«Πρωταθλήτρια» κρουσμάτων για ακόμα μία μέρα αναδείχτηκε η Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή σε αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ ακολουθεί και η Αττική, καθώς σε αυτές τις καταγράφονται οι υψηλότεροι αριθμοί κρουσμάτων, με την κατάσταση, ιδίως στην συμπρωτεύουσα, να γίνεται ολοένα και πιο πιεστική.

Πηγές εντός του Μαξίμου εκτιμούν πως η αποτελεσματικότητα του νέου lockdown θα αρχίσει να φαίνεται σε περίπου 10 ημέρες, ενώ υπάρχει η προσδοκία πως η επιδημιολογική εικόνα θα βελτιωθεί.

Κικίλιας: Στο 32% ο δείκτης θετικότητας στην Θεσσαλονίκη

Ο κ. Κικίλιας, ανέφερε χθες πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΠΘ, η θετικότητα στην Θεσσαλονίκη φτάνει το 32%. Ο αριθμός είναι υπερβολικά μεγάλος και όπως τόνισε «αυτό εξηγεί και το lockdown, όμως πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε το τελευταίο διάστημα και πως εκτάθηκε η νόσος», σημειώνοντας πως «δεν προσέξαμε».

Αναφερόμενος στην προσπάθεια του υπουργείου για να μπουν νέες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πόλης, σημείωσε πως «το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη δέχεται πολύ μεγάλη πίεση, όπου κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι θα αφήσουμε τον κόσμο αβοήθητο ή επιλέγουμε ποιους διασωληνώνουμε ή μπαίνουν στις ΜΕΘ», ανέφερε χθες ο υπουργός πετώντας «καρφιά» για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η έρευνα του ΑΠΘ
Η Θεσσαλονίκη χθες μόνο μέτρησε 652 κρούσματα, αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν της Αττικής (588), ενώ τα στοιχεία από τα λύματα τις τελευταίες εβδομάδες στην συμπρωτεύουσα, «μαρτυρούν» και το ποσοστό θετικότητας που ανέφερε χθες ο κ. Κικίλιας, καθώς προ δύο εβδομάδων είχαν φτάσει το 290% σύμφωνα με την έρευνα του ΑΠΘ, ποσοστό, που όπως αναφέρθηκε χθες, συνεχίζει να μεγαλώνει.

«Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Ίσως η διαφορά με τα ανακοινωθέντα μειούμενα κρούσματα να οφείλεται είτε στο ότι αυξήθηκε το ιικό φορτίο των συμπτωματικών, είτε στο ότι υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών, είτε σε συνδυασμό των δύο αυτών περιπτώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας και μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος.

«Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τα ευρήματα δεν μας εκπλήσσουν. Η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μία πτωτική πορεία. Ελπίζουμε πως οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Στους 263 οι διασωληνωμένοι
Οι διασωληνωμένοι αυξάνονται καθημερινά ωστόσο σε όλη τη χώρα, καθώς χθες έφτασαν τους 263. Και τα νοσοκομεία της Αττικής δίνουν μάχη για να αντέξουν στην πίεση με τα αυξανόμενα περιστατικά, καθώς μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΣΚΑΪ, η πληρότητα φτάνει το 63.7%. Ωστόσο, ακόμη «αντέχει το σύστημα», όπως είπε ο υπουργός Υγείας, που αναφέρθηκε χθες και στο τριπλό σχέδιο ενίσχυσης των νοσοκομείων στην Θεσσαλονίκη, με επιπλέον κλίνες ΜΕΘ.

Κοτανίδου: Η θνητότητα στις ΜΕΘ είναι 60 ασθενείς ανά εκατ. πληθυσμού
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε και στα ποσοστά θνητότητας από τις ΜΕΘ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αποτελεί ψέμα πως η θνητότητα είναι μεγάλη σε ποσοστό, καθώς αντιστοιχεί σε 60 κατοίκους ανά 1 εκατομμύριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα έχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 ασθενείς και ήδη πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση από τις ΜΕΘ. «Δυστυχώς υπάρχει ένα ποσοστό ασθενών που δεν τα κατάφερε, αυτό όμως σε σχέση με τα διεθνή ποσοστά είναι εξαιρετικό. Η θνητότητα στις ΜΕΘ στην Ελλάδα σε βαριά περιστατικά κυμαίνεται 35 με 37% και αυτό το ποσοστό οφείλεται στο εξαιρετικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Επίσης η θνητότητα στην Ελλάδα είναι περίπου 60 ασθενείς ανά εκατ. πληθυσμού, που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Β. Αμερικής».

Κορονοϊός: 41 νεκροί, 2.384 κρούσματα
Εν τω μεταξύ, άλλοι 41 άνθρωποι απεβίωσαν χθες σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, με το σύνολο να ανέρχεται στους 866 από την αρχή της πανδημίας. Οσον αφορά τα κρούσματα, αυτά χθες ήταν 2.384, με το σύνολο από την αρχή της πανδημίας να έχει φτάσει πλέον τα 60.570.

Η κατανομή των κρουσμάτων
50 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
588 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
652 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης
12 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
20 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
15 κρούσματα στην Π.Ε Βοιωτίας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
52 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
45 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
14 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
62 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
21 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
44 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
49 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
17 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
16 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
10 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
13 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
164 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
38 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
53 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
32 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
38 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
43 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
36 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
43 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου
17 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
37 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
13 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
42 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

 

Η «έκρηξη» των SMS φέρνει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση

Συγκεκριμένα, το Σάββατο στο 13033 έφτασαν 4,7 εκατ. γραπτά μηνύματα, ενώ την Κυριακή 3,9 εκατ. Πρόκειται για αριθμούς ρεκόρ αν σκεφτούμε ότι ο μέσος όρος των sms κατά τη διάρκεια του προηγούμενου lockdown ήταν 2,9 εκατ.

Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση σκέφτεται να λάβει πρόσθετα μέτρα καθώς, εάν συνεχιστεί η κατάσταση με τα κρούσματα και την ταυτόχρονη μαζική καθημερινή έξοδο των πολιτών, τότε θα πάμε σε μια διαφορετική κατάσταση με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει