Ενημέρωση με ένα κλικ

Εμβόλιο της Pfizer: Πότε θα έρθει στην Ελλάδα – Ποιες είναι οι παρενέργειες

Με γρήγορο ρυθμό κινούνται πλέον οι διαδικασίες για να κυκλοφορήσει στην ανθρωπότητα το εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό.

Σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να εγκριθεί η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις βιοφαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNTech για την προμήθεια του εμβολίου BNT162b1 από το Σώμα των Ευρωπαίων Επιτρόπων.

Μετά την ανακοίνωση σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε 94 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ κυρία Στέλλα Κυριακίδου ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δύο εταίρους για την προμήθεια 300 εκατομμυρίων δόσεων του BNT162b1.

Πότε θα φτάσει στην Ευρώπη

Προς το παρόν είναι αδύνατον να οριστεί η ακριβής ημερομηνία κυκλοφορίας του εμβολίου. Ωστόσο, πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνουν ότι «ένα εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στις αρχές του 2021».

Να σημειωθεί ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια για την προπαραγγελία εμβολίων για την COVID-19 με την AstraZeneca, τη Johnson & Johnson, και με τις Sanofi/GSK για περίπου 400 εκατομμύρια δόσεις. Προκαταρκτικές συμφωνίες έχουν συναφθεί επίσης με τις CureVac και Moderna.

Ο Έλληνας υπουργός Υγείας κ.Βασίλης Κικίλιας σχολιάζοντας τις ευχάριστες αυτές εξελίξεις σε ότι αφορά στα εμβόλια, δήλωσε ότι «η Ελλάδα συμμετέχει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια ως προς την προμήθεια εμβολίων. Θα έχει το εμβόλιο όποτε το έχει και η υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο ίδιος εξήγησε ότι «πρώτα θα εμβολιαστούν -σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών- οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες και μετά όλοι οι υπόλοιποι. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να έρθουμε σε μια μερική κανονικότητα και είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα».

Οι παρενέργειες

Περίπου 43.500 άνθρωποι έχουν λάβει το εμβόλιο στις κλινικές δοκιμές. Ορισμένοι από αυτούς αντιμετώπισαν παρενέργειες αντίστοιχες με αυτές που προκαλεί το εμβόλιο της γρίπης. όπως πονόλαιμο και πονοκέφαλο που μοιάζει με hangover. Ωστόσο, όπως είπαν, τα συμπτώματα υποχώρησαν σύντομα.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει