Ενημέρωση με ένα κλικ

Επιστρέφει σε lockdown η Ελλάδα από το Σάββατο- Δείτε τι θα ισχύει για μετακινήσεις και επιδόματα

Επιστροφή σε lockdown και για την Ελλάδα, καθώς σε λιγότερες από 24 ώρες αναμένεται να επιβληθούν εκ νέου μέτρα περιορισμού της πανδημίας.

Tα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από το πρωί του Σαββάτου σε ολόκληρη τη χώρα παρουσίασε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε έκτακτη ενημέρωση.

Οι βασικότερες παρεμβάσεις:

-Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μεταξύ νομών.

-Η είσοδος στη χώρα θα επιτρέπεται μόνο με αρνητικό τεστ.

-Τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα σχολεία ειδικής αγωγής, θα παραμείνουν ανοικτά. Γυμνάσια, Λύκεια αλλά και φροντιστήρια θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση.

-Τα κομμωτήρια κλείνουν μεν από τη Δευτέρα, θα μπορούν όμως να λειτουργήσουν τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή καθώς δόθηκε παράταση δύο ημερών.

-Οι υπηρεσίες delivery και take away επιτρέπονται. Ωστόσο μετάβαση για παραλαβή φαγητού σε κατάστημα δεν συνιστά δικαιολογημένο λόγο μετακίνησης.

Περιορισμοί στην κυκλοφορία:

Όπως και την άνοιξη, o μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο με την αποστολή sms στο 13033 ή κατ’ εξαίρεση με την συμπλήρωση της φόρμας μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr είναι διαθέσιμο για τους ακόλουθους και μόνο λόγους:

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας. Μετάβαση δηλαδή σε φαρμακείο, ή επίσκεψη στο γιατρό, ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. Sms με κωδικό 1.

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται sms με κωδικό 2.

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται ηλεκτρονικά ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση της επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Στο sms χρησιμοποιείται o κωδικός 3.

4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς την εργασία του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη ή συνοδεία μαθητή από και προς το σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Sms με τον κωδικό 4.

5. Μετάβαση σε κηδεία, υπό τους όρους που προβλέπονται από το νόμο, ή για τη μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση, που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας παιδιού και γονέα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο sms χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα υπό την προϋπόθεση της τήρησης της αναγκαίας απόστασης του 1,5 μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση είναι εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Κωδικός sms 6.

Η μετάβαση από και προς την εργασία τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, εφόσον είναι απαραίτητο, επιτρέπεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση του εργοδότη η οποία εκδίδεται μέσω του συστήματος «Εργάνη».

Για τη μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τον διευθυντή του σχολείου.

 

Τι ισχύει για τις ώρες 21:00-05:00
Οσον αφορά τις μετακινήσεις από τις 21:00 ως τις 05:00, θα πραγματοποιείται όπως και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, δηλαδή με μήνυμα στο 13033 και έντυπα μετακίνησης για:

Εργασία
Λόγους υγείας
Ατομική άθληση και έξοδο με κατοικίδιο

Πώς θα γίνεται η μετακίνηση σε σχολεία και εργασία
Από αύριο λοιπόν και για τρεις εβδομάδες ισχύουν περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών, καθώς οι μετακινήσεις επιτρέπονται για μετάβαση από και προς την εργασία ή συνοδεύοντας το παιδί στο σχολείο, αλλά και για λόγους έκτακτης ανάγκης.

Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.

Για τη μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τον διευθυντή του σχολείου. Τα σχετικά έντυπα καθώς και αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr.

Τηλεργασία στο 50%
Παραμένει επίσης, υποχρεωτική η τηλεργασία σε ποσοστό 50% για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για το Δημόσιο σημειώνεται ότι σήμερα στις 12 στο υπουργείο Εσωτερικών, ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος θα παραχωρήσει συνέντευξη για τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στον δημόσιο τομέα.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων, με εξαίρεση τις περιπτώσεις επείγοντος.

Τα μέτρα σε μεταφορές, νοσοκομεία
Για τις μεταφορές, παραμένει η πληρότητα στο 65% για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ για τα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται 1 επιβάτης. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για λόγους υγείας, για ιατρικούς λόγους, ενώ ο περιορισμός δεν ισχύει και στην περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα.

Στα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα συνεχίζει να επιτρέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή, ενώ συνεχίζει να ισχύει η αναστολή του επισκεπτηρίου σε δομές πρόνοιας (όπως οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων).

Τα νέα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων και εργαζομένων ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, όπου θα υπάρξει προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας για όσο διάστημα χρειαστεί, ενώ καλύπτονται όλες οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε τα εξής:

  1. Προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας για όσο διάστημα χρειαστεί
  2. Καλύπτονται όλες οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού
  3. Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις μέχρι χθες που τίθενται σε αναστολή το Νοέμβριο θα λάβουν αντί για 534, 800 ευρώ για το διάστημα που θα βρίσκονται σε αναστολή
  4. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους στις οποίες είναι και το λιανεμπόριο
  5. Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ έως 30 Απριλίου 2021
  6. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους δίνεται δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ασφαλιστικών και φορολογικών και η πληρωμή τους στο τέλος της ρύθμισης
  7. Για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε αναστολή θα αναστέλλεται η πληρωμή των δόσεων στην εφορία το Νοέμβριο και μετατίθεται στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης
  8. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δανείων έως το τέλος του έτους
  9. Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν
  10. Χορηγείται νέα εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε 130.000 μακροχρόνια ανέργους όπως τον Απρίλιο
  11. Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% και το ίδιο ισχύει για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που είναι σε αναστολή εργασίας.
  12. Για το Νοέμβριο οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν ακίνητα θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους το 1/2 της αξίας τους.
  13. Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που εντάσσονται στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει