Ενημέρωση με ένα κλικ

Μαζική παρακολούθηση εκατομμυρίων χρηστών του Google Chrome

Μέσα από δηλώσεις της η Google ανακοίνωσε την αφαίρεση περισσότερων από 70 add-ons από το επίσημο Chrome Web Store

Νέα υπόθεση μαζικής παρακολούθησης μέσω του browser Chrome της Google, αποκαλύπτουν ερευνητές της Awake Security στο Reuters.

Όργανα της παρακολούθησης, κακόβουλα extensions, με σκοπό την υποτιθέμενη προειδοποίηση των χρηστών για ύποπτες ιστοσελίδες ή για τη μετατροπή αρχείων.

Αντί αυτού συγκέντρωναν στοιχεία του ιστορικού περιήγησης και δεδομένα τα οποία παρείχαν διαπιστευτήρια για πρόσβαση σε εσωτερικά επιχειρηματικά εργαλεία.

Μέσα από δηλώσεις της η Google ανακοίνωσε την αφαίρεση περισσότερων από 70 add-ons από το επίσημο Chrome Web Store, μετά την ενημέρωση της από ερευνητές τον προηγούμενο μήνα.

Στόχος των παρακολουθήσεων εκατομμύρια χρήστες, με τα ύποπτα extensions να έχουν 32 εκατομμύρια downloads. Οι αριθμοί αυτοί κάνουν την συγκεκριμένη επιχείρηση κακόβουλης δραστηριότητας, την μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον συνιδρυτή και επικεφαλής ερευνητή της Awake, Γκάρι Κολόμπ.

Τα πρόσωπα πίσω από την επιχείρηση αυτή παραμένουν ασαφή. Κατά τον Κολόμπ, τα extensions είχαν σχεδιαστεί για να αποφεύγουν τον εντοπισμό από τις εταιρείες antivirus ή του λογισμικού ασφαλείας το οποίο αξιολογεί τη φήμη των web domains.

Αν κάποιος χρησιμοποιούσε τον browser για να αποκτήσει πρόσβαση στο διαδίκτυο από υπολογιστή στο σπίτι του, συνδεόταν σε μια σειρά ιστοσελίδων μεταδίδοντας πληροφορίες, όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Όποιος χρησιμοποιούσε εταιρικό δίκτυο, το οποίο περιελάμβανε υπηρεσίες ασφαλείας, δεν μετέδιδε τις ευαίσθητες πληροφορίες ούτε είχε πρόσβαση στις κακόβουλες εκδοχές των ιστοσελίδων.

Τα ύποπτα domains, απαριθμούνται σε άνω των 15.000 στο σύνολο τους, ενώ συνδέονται μεταξύ τους,

και ανήκουν στην Ισραηλινή εταιρεία CommuniGal Communication Ltd (Galcomm). Η εταιρία αρνείται την εμπλοκή της.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει