Ενημέρωση με ένα κλικ

Προειδοποίηση της BIS για εκθετική και άνιση αύξηση της ανεργίας στην ΕΕ

Έρευνα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank of International Settlements) η οποία αποτελεί ένωση των κεντρικών τραπεζών του κόσμου, θεωρούμενη η πλέον αξιόπιστη οικονομική αρχή του πλανήτη, δημοσιοποιεί αναφορά στην οποία επισημαίνει τον άνισο κίνδυνο αύξησης της ανεργίας μεταξύ των χωρών του πυρήνα και της περιφέρειας της EE.

Η προοπτική αυτή γεννά την ανάγκη άμεσων και στοχευμένων με συντονισμό και αποφασιστικότητα προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω απόκλιση των οικονομιών και της ευημερίας εντός της ΕΕ.

Η προειδοποίηση έρχεται εντός διαπραγματεύσεων των Ευρωπαίων ηγετών, σε σχέση με τα δημοσιονομικά εργαλεία τόνωσης της ανεργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε εθνικό επίπεδο παρατηρείται η παροχή πολλών περισσότερων χρημάτων, στις πλούσιες χώρες του βορρά οι οποίες δεν πλήττονται το ίδιο σοβαρά από την κρίση, με σκοπό την στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης.

Η συγκεκριμένη μελέτη στηρίζει τα ελληνικά ζητούμενα για έντονη ενίσχυση των προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης στη χώρα μας από τη δεξαμενή του προγράμματος SURE.

Η εξέταση των κινδύνων για τις θέσεις εργασίας σε επίπεδο ευρωπαικών περιφερειών πραγματοποιήθηκε με βάση δύο παραμέτρους.
Η πρώτη αφορούσε με την έκθεση των κλάδων της οικονομίας στον κορονοϊό. Η έρευνα λογίζει την Ελλάδα ως εκτεθειμένη, με βασικό οικονομικό πυλώνα της οικονομικής δραστηριότητας του ΑΕΠ, ν’αποτελεί ο τουρισμός, ο οποίος επηρεάζεται βαθιά.
Το δεύτερο κριτήριο αποτελεί το ποσόστο των μικρών επιχειρήσεων σε μια οικονομία. Η Ελλάδα παραμένει από τις πλέον εκτεθειμένες χώρες με την οικονομική δραστηριότητα να συντελείται κατά συντριπτική πλειοψηφία από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Οι εταιρίες αυτές κατά κανόνα βρίσκουν λιγότερο εύκολα χρηματοδότηση, εξαρτώμενες περισσότερο από τις τράπεζες, ενώ δεν έχουν δυνατότητες ελιγμών καθώς η αγορά τους είναι κατά κανόνα τοπική.
Η έρευνα αποκαλύπτει την δυσανάλογη έκθεση των μεσογειακών χωρών στη μείωση της απασχόλησης και την αύξηση της ανεργίας.
Σύμμαχος των επιχειρημάτων της BIS αποτελούν οι αναζητήσεις της Google, οι οποίες σε αναζητήσεις σχετικές με ανεργία, αναζήτηση δουλειάς ήταν περισσότερες στις περιφέρειες, οι οποίες εμφανίζουν με βάση τους παραπάνω δείκτες υψηλότερο ρίσκο αύξησης της ανεργίας.

 

«Η ύφεση του COVID-19 θα επηρεάσει κάποιες περιφέρειες πιο έντονα από άλλες. Προκειμένου να έχει στόχευση μια άμεση και αποτελεσματική στήριξη είναι σημαντικό να εντοπιστούν τώρα οι περιοχές που είναι πιο ευάλωτες. Τα μέτρα στήριξης δεν πρέπει να λάβουν υπόψιν μόνο πόσο επηρεάστηκε η οικονομία μιας περιφέρειας από τον Covid-19 αλλά και κατά πόσο υπάρχει υψηλό ποσοστό μικρών επιχειρήσεων. Απαιτείται άμεση και συντονισμένη αντίδραση όχι μόνο για να αποφευχθεί η οικονομική απόκλιση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, αλλά και για να προστατευτούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες μεσοπρόθεσμα, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τελικά και τις χώρες που δεν επηρεάζονται τόσο από την πανδημία»

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει