Ενημέρωση με ένα κλικ

Περισσότερα από τα μισά κράτη του πλανήτη ζητούν στήριξη από το ΔΝΤ

Η παγκόσμια οικονομική ύφεση που προκαλεί η ύφεση του κορονοϊού οδηγεί όλο και περισσότερα κράτη στο ΔΝΤ

Η οικονομική ύφεση την οποία προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού εξελίσσεται με τρομακτικούς ρυθμούς, με τον Λίβανο πλέον να αποτελεί την 102ή χώρα η οποία προσφεύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με σκοπό την χρηματοδοτική στήριξη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού. Η προσφυγή του Λιβάνου στο ΔΝΤ έχει ως αποτέλεσμα πλέον, πάνω από τις μισές χώρες του κόσμου, να τελούν υπό την σκιά του ΔΝΤ.

Τα επίσημα στοιχεία του ΔΝΤ αλλά και οι ανακοινώσεις της γενικής διευθύντριας του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, συνοψίζουν την προσπάθεια του ΔΝΤ να ανταποκριθεί στον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό κρατών τα οποία ζητούν στήριξη, αναπτύσσοντας ολόκληρη τη δανειοδοτική του ικανότητα ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στην υπηρεσία των μελών του.

Εκ των 102 κρατών, έως τώρα μόλις 20 έχουν έχουν λάβει τα χρειαζούμενα χρήματα, με την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός να απαιτεί εφαρμογή μηχανισμών παροχής επείγουσας βοήθειας χωρίς την απαίτηση ολοκληρωμένου προγράμματος. Η πλειονοψηφία των κρατών τα οποία έχουν ήδη λάβει στήριξη, βρίσκονται στην Αφρική, ενώ ακολουθούν χώρες της Ασίας και της Νοτίου Αμερικής. Από την Ευρώπη οι χώρες οι οποίες έχουν ζητήσει στήριξη είναι η Αλβανία, η Βόρειος Μακεδονία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η Μολδαβία και το Κόσοβο.

Οι αναφορές του ΔΝΤ, δείχνουν ότι το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί διεθνώς για τον περιορισμό των συνεπειών της πανδημίας, ανέρχεται σε 8 τρισεκατομμύρια δολάρια, με τις προηγμένες χώρες και ειδικά αυτές του G20 να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή με δράσεις ύψους 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει