Ενημέρωση με ένα κλικ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στο Παρίσι – Το ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία

Την Τετάρτη η συνάντηση

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν την Τετάρτη στο Παρίσι αναμένεται να πιστοποιήσει τους ισχυρούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών τόσο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, όσο και στο πεδίο της οικονομίας.

«Ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή», προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, επιβεβαιώνοντας το πολύ καλό κλίμα που επικρατεί στις ελληνογαλλικές σχέσεις.

Άλλωστε η Γαλλία ήταν από τις πρώτες χώρες που καταδίκασαν επίσημα το άκυρο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να δίνει μάχη υπέρ των ελληνικών θέσεων στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

«Δεν θα δείξουμε την παραμικρή αδυναμία στον τομέα αυτό» είχε πει χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος για τις τουρκικές προκλήσεις, όταν είχε υποδεχθεί στα τέλη Αυγούστου για πρώτη φορά στο Μέγαρο των Ηλυσίων, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το κλίμα μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας παραμένει τεταμένο. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Εμμανουέλ – Μακρόν και ο Ταγίπ Ερντογάν έχουν ανταλλάξει βαρύτατους χαρακτηρισμούς και σε άλλα ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό, αλλά και την πρόσφατη επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία.

Αντίθετα, οι σχέσεις Γάλλου πρόεδρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι άριστες, καθώς εκτός από την ταύτιση απόψεων που υπάρχει στα εθνικά θέματα, έχουν κοινή γραμμή και στα ζητήματα της οικονομίας.

«Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο δυναμικό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι γαλλικές επιχειρήσεις συνεργάζονται στενά με αντίστοιχες ελληνικές μέσω συμπράξεων και μεταφοράς τεχνογνωσίας. Στο φόρουμ της 29ης Ιανουαρίου, θα αναδειχθούν επενδυτικές ευκαιρίες στον συγκεκριμένο τομέα ενώ οι γαλλικές εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τα επενδυτικά τους σχέδια στην Ελλάδα» δήλωσε στην Καθημερινή ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας.

Παράλληλα, στον Πειραιά βρίσκεται ήδη, το γαλλικό ελικοπτεροφόρο Dixmude που μεταφέρει πεζοναύτες και τεθωρακισμένα οχήματα για την πολυεθνική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος». Μαζί με ελληνικές και αμερικανικές δυνάμεις θα εκτελέσουν σενάρια αεραποβατικών ασκήσεων σε κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Άλλωστε η γαλλική ναυαρχίδα, το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα βρίσκεται τους επόμενους μήνες στην ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα.

Την ώρα που οι δύο ηγέτες θα συναντώνται στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων θα διεξάγεται παράλληλα το επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν 70 γαλλικές επιχειρήσεις και το παρών θα δώσουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Η Αθήνα αναμένει στήριξη από την πλευρά της Γαλλίας και στον στρατηγικό στόχο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Την πρώτη φορά που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το θέμα, τον Αύγουστο, είχε βρει ευήκοα ώτα στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ενώ το θέμα συζήτησε και στο Νταβός με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ. Το Παρίσι αντιμετωπίζει θετικά την χαλάρωση του ασφυκτικού πλαισίου που δημιουργεί ο στόχος του 3,5% για την ελληνική οικονομία και αναμένεται να «βάλει πλάτη» τόσο σε επίπεδο Eurogroup, όσο και σε Σύνοδο Κορυφής, όταν τεθεί επισήμως το θέμα από την ελληνική κυβέρνηση.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει