Στο εδώλιο ο 51χρονος φαρμακοποιός για το παράνομο εργαστήριο ντόπινγκ στο Χαλάνδρι
Απολογείται σήμερα ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος που εξήγαγε παράνομα σκευάσματα σε 90 χώρες, με τζίρο που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ.
Ενώπιον του ανακριτή οδηγείται σήμερα ο 51χρονος φαρμακοποιός, ο οποίος κατηγορείται ότι μετέτρεψε το υπόγειο του φαρμακείου του στο Χαλάνδρι σε ένα πλήρως εξοπλισμένο παράνομο εργαστήριο παραγωγής και διακίνησης ουσιών ντόπινγκ και φαρμακευτικών σκευασμάτων. Η υπόθεση έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις, καθώς το κύκλωμα φέρεται να είχε αποστείλει περισσότερες από 15.000 παραγγελίες σε 90 χώρες.
Το παράνομο εργαστήριο φέρεται να λειτουργούσε συστηματικά τους τελευταίους έξι μήνες, με τη συνδρομή δέκα ατόμων, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονταν βιολόγοι και φαρμακοποιοί. Ο 51χρονος προωθούσε τα σκευάσματα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συστηνόμενος ως ειδικός παρασκευαστής, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Σπύρος Σαπουνάς, επιβεβαίωσε ότι είχαν κατατεθεί επανειλημμένες καταγγελίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκεται επίσης μια εταιρεία με έδρα το Χαλάνδρι, ιδιοκτησίας Βρετανού υπηκόου που αναζητείται, η οποία φέρεται να διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο στην προμήθεια πρώτων υλών και τη διαχείριση των αποστολών. Τα ευρήματα της έρευνας προκαλούν σοκ, καθώς τα προϊόντα παρασκευάζονταν με ουσίες αμφιβόλου προέλευσης, συχνά σε ερευνητικό στάδιο, και μέσω παράνομων συνταγογραφήσεων από «γιατρούς φαντάσματα».
Η αξία των κατασχεθέντων ξεπερνά τις 600.000 ευρώ, με τον συνολικό τζίρο της οργάνωσης να υπολογίζεται άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Η υπεράσπιση από την πλευρά της επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα των κατηγοριών, αμφισβητώντας τον χαρακτηρισμό της δράσης ως εγκληματικής. Οι αρχές εκφράζουν ωστόσο έντονη ανησυχία για τους κινδύνους που ενέχουν για τη δημόσια υγεία τα μη εγκεκριμένα σκευάσματα, τα οποία περιλάμβαναν από αναβολικά μέχρι ουσίες για την απώλεια βάρους.