Ενημέρωση με ένα κλικ

Πόσο θα κοστίσουν στην ΕΕ τα εμβόλια της Pfizer και της CureVac

Σύμφωνα με δηλώσεις στο Reuters από αξιωματούχο της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να πληρώσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Προκειμένου να εξασφαλίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις των υποψηφίων εμβολίων που αναπτύχθηκαν από την Pfizer-BioNTech και την CureVac.

Στις συνομιλίες συμφώνησαν να πληρώσουν 15,50 ευρώ (18,34 $) ανά δόση για το υποψήφιο εμβόλιο κατά του COVID-19 που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Αυτό θα σήμαινε μια συνολική τιμή έως 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ (3,7 δισεκατομμύρια δολάρια) για 200 εκατομμύρια δόσεις. Η οποία μπορεί να αυξηθεί σε 4,65 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν αγοραστούν άλλες 100 εκατομμύρια δόσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι πληροφορίες για την τιμολόγηση επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ πληρώνει λιγότερα ανά δόση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αρχική προμήθεια αυτού του εμβολίου, όπως ανέφερε το Reuters την περασμένη εβδομάδα. Η συμφωνία περιλαμβάνει μια ασφάλιση για τις χώρες της ΕΕ να λάβουν αποζημίωση. Εάν οι εταιρείες δώσουν δόσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πηγές.

Η ΕΕ συμφώνησε χωριστά να πληρώσει 10 ευρώ (11,84 $) ανά δόση για μια αρχική προμήθεια 225 εκατομμυρίων δόσεων του υποψηφίου εμβολίου από την CureVac.

Η επιτροπή ολοκλήρωσε τη συμφωνία με την CureVac αυτήν την εβδομάδα για να εξασφαλίσει την προσφορά έως και 405 εκατομμυρίων δόσεων. Εκ των οποίων και πρόσθετες δόσεις ύψους 180 εκατομμυρίων.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η CureVac είχε δεσμευτεί να ξεκινήσει τις παραδόσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Δεν είναι σαφές εάν οι πρόσθετες δόσεις 180 εκατομμυρίων θα κοστίζουν 10 ή 12 ευρώ η καθεμία.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τους όρους και τις τιμές των συμβολαίων για τα εμβόλια. Ο λόγος, επειδή είναι απόρρητες.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer είπε ότι η BioNTech χρησιμοποιούσε έναν κλιμακωτό τύπο τιμολόγησης με βάση τον όγκο και τις ημερομηνίες παράδοσης. Και ότι η συμφωνία της ΕΕ αντιπροσώπευε τη μεγαλύτερη αρχική παραγγελία του υποψήφιου εμβολίου μέχρι σήμερα.

Αμερικανική τιμή

Τον Ιούλιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφώνησε με την Pfizer να πληρώσει 19,5 $ ανά δόση για 100 εκατομμύρια. Με την επιλογή να αγοράσει επιπλέον 500 εκατομμύρια με όρους που θα διαπραγματευτούν ξεχωριστά.

Η χαμηλότερη τιμή αντικατοπτρίζει εν μέρει την οικονομική υποστήριξη που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην BioNTech για την ανάπτυξη του φαρμάκου, δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Και οι δύο υποψήφιοι Pfizer-BioNTech και CureVac βασίζονται σε νέα τεχνολογία messenger RNA (mRNA) και έχουν σχεδιαστεί για χορήγηση σε δύο δόσεις.

Αυτό σημαίνει ότι για την ΕΕ το εμβόλιο της Pfizer θα κοστίσει 31 ευρώ για τον εμβολιασμό ενός ατόμου. Για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό του εμβολίου της Pfizer-BioNTech, η ΕΕ έχει δώσει μη επιστρέψιμη προκαταβολή. Το ποσό δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά ο αξιωματούχος είπε ότι είχε πληρώσει 700 εκατομμύρια ευρώ στις εταιρείες.

Η ΕΕ ζήτησε από την Pfizer και τη BioNTech να αποδεχθούν μια «ρήτρα παραβίασης της σύμβασης». Θα αφορά την περίπτωση να δοθούν δόσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτήν την περίπτωση, στα κράτη της ΕΕ θα επιστραφεί το 50% των χρημάτων που είχαν πληρώσει, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Πηγή: Reuters

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει