Ενημέρωση με ένα κλικ

Ποιες χώρες απειλεί ο Κυκλώνας Γιώτα

Ο κυκλώνας Γιώτα βρίσκεται στο απόγειο της καταστροφικής του δύναμης. Έφτασε πάνω από το έδαφος λίγο πριν από τις 19:00 χθες Δευτέρα -τοπική ώρα- στην κεντρική Αμερική. Συγκεκριμένα, στο βόρειο τμήμα των ακτών της Νικαράγουας στην Καραϊβική Θάλασσα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Μετεωρολογίας της χώρας.

Ο κυκλώνας κατηγορίας 5, της υψηλότερης στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον, βρίσκεται «στα όρια της παραλίας του Χαλόβερ», χωριού που απέχει 41 χιλιόμετρα νότια της Μπίλουι. Ο Μάρσιο Βάκα, διευθυντής του Ινστιτούτου Μετεωρολογίας της Νικαράγουας (INETER) διευκρίνισε τα παραπάνω σε συνέντευξη τύπου.

Ο Κυκλώνας Γιώτα ακολουθεί την ίδια τροχιά με τον κυκλώνα Ήτα, κατηγορίας 4, που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές κι άφησε πίσω του πάνω από 200 νεκρούς πριν από δύο εβδομάδες.

Το νέο ακραίο φαινόμενο φέρνει ανέμους μέγιστης ταχύτητας 260 χιλιομέτρων την ώρα. Αποτελεί «θανάσιμη απειλή» για την κεντρική Αμερική, προειδοποίησε το αμερικανικό εθνικό κέντρο κυκλώνων (NHC).

Ο κυκλώνας, ο 13ος που πλήττει φέτος την κεντρική Αμερική. Απειλεί περιοχές της Ονδούρας και της Νικαράγουας, με «καταρρακτώδεις βροχές» και «επικίνδυνες ανόδους του επιπέδου των υδάτων σε παραλιακές περιοχές», σύμφωνα με μετεωρολόγους του NHC.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει