Ενημέρωση με ένα κλικ

Γερμανική ΜΚΟ για Ναβάλνι: «Η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ ανησυχητική»

Δηλώσεις του επικεφαλής της Γερμανικής ΜΚΟ, Cinema For Peace, Γιάκα Μπίτσιλ

Την μεταφορά του Αλεξέι Ναβάλνι, με ειδικό αεροσκάφος, σε νοσοκομείο του Βερολίνου, ανέλαβε η Cinema For Peace, γερμανική ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στο Βερολίνο έχοντας στενούς δεσμούς με τηνακτιβιστική ομάδα Pussy Riot.

«Η Cinema for Peace δεν έχει καμιά σχέση με τη ρωσική πολιτική», υπογραμμίζει ο επικεφαλής και ιδρυτής της, Γιάκα Μπίτσιλ, ο οποίος αποτελεί παραγωγός του γερμανικού κινηματογράφου, σλοβενικής καταγωγής.

Ο ίδιος προέβη σε δηλώσεις, έξω από το νοσοκομείο Σαριτέ του Βερολίνου, όπου νοσηλεύεται ο Ναβάλνι:

«Η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ ανησυχητική. Πήραμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα από τους γιατρούς ότι, αν δεν είχε γίνει η επείγουσα προσγείωση στο Ομσκ, θα είχε πεθάνει».

Μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων, η Cinema For Peace, ναύλωσε ένα ασθενοφόρο αεροπλάνο, το οποίο απογειώθηκε από τη Νυρεμβέργη και να προσγειωθεί στο Ομσκ της δυτικής Σιβηρίας, όπου νοσηλευόταν σε κώμα ο 44χρονος πρώην δικηγόρος, ο οποίος αποτελεί έναν εκ των πιο σθεναρών επικριτών του Κρεμλίνου στη Ρωσία.
Σε μια υπόθεση στην οποία, οι οικείοι του θύματος διαβεβαιώνουν ότι έπεσε θύμα «δηλητηρίασης», η Cinema for Peace δήλωσε ότι αυτή η «ανθρωπιστική αποστολή», πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα δύο μελών της ρωσικής ακτιβιστικής οργάνωσης Pussy Riot, κυρίως του Πιοτρ Βερζίλοφ.

Ο Βερζιλόφ, είχε νοσηλευθεί το 2018 στο Βερολίνο, αφού είχε πέσει θύμα απόπειρας δηλητηρίασης στη Ρωσία, ενώ η Cinema For Peace, είχε ναυλώσει και τότε ένα ασθενοφόρο αεροπλάνο μεταφέροντας τον στο Βερολίνο.

Η πηγή των ιδιωτικών κεφαλαίων που επέτρεψαν τη μεταφορά του Ναβάλνι, συνοδεία Γερμανών γιατρών και της συζύγου του, παραμένει κρυφή.

Η Cinema for Peace δημιουργήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ με στόχο «να επηρεάσει μέσω των ταινιών το πώς αντιλαμβανόμαστε και το πώς επιλύουμε τις παγκόσμιες κοινωνικές, πολιτικές και ανθρωπιστικές προκλήσεις», ενώ υπογραμμίζει πως τάσσεται ξεκάθαρα «εναντίον του πολέμου και της τρομοκρατίας».

Εδώ και 18 χρόνια, η ΜΚΟ οργανώνει στη διάρκεια του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου (Μπερλινάλε) ένα γκαλά στο οποίο βραβεύει σταρ του Χόλιγουντ που έχουν στρατευθεί υπέρ της ειρήνης και της δικαιοσύνης.

Στα χρόνια που πέρασαν, η ηθοποιός Σαρλίζ Θερόν, αλλά επίσης ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχαν προσκληθεί σ’ αυτές τις βραβεύσεις, οι οποίες έχουν αποκληθεί «Όσκαρ με μυαλό» από τον ιρλανδό μουσικό και ακτιβιστή Μπομπ Γκέλντοφ.

Ο διαφωνών Κινέζος καλλιτέχνης Άι Ουεϊουέι έχει επίσης συνεργασθεί με τη Cinema for Peace στο πλαίσιο καλλιτεχνικών προγραμμάτων.

Ωστόσο ο πρώην διευθυντής της Μπερλινάλε Ντίτερ Κόσιλικ είχε κατηγορήσει στο παρελθόν τη Cinema For Peace, για έλλειψη διαφάνειας, ενώ το 2015 η γερμανική εφημερίδα TAZ είχε εκφράσει αγανάκτηση για φερόμενες απόπειρες, από πλευράς της Cinema For Peace, για εκφοβισμό επικριτών δημοσιογράφων.

Τα κεφάλαια που αντλούνται από τα ετήσια γκαλά της, καταβάλλονται κυρίως σε οργανισμούς του ΟΗΕ, σύμφωνα με τη Cinema for Peace.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει