Ενημέρωση με ένα κλικ

Σε πόλωση η Λευκορωσία εν μέσω διαδηλώσεων

Η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στο Μινσκ, εφόσον χρειαστεί,

Σε διαδήλωση υπέρ του παρόντος προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, προχώρησαν χιλιάδες πολίτες στο Μινσκ λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη αντικυβερνητική κινητοποίηση.

Ο παρόν απολογισμός σημειώνει 2 θανάτους διαδηλωτών και χιλιάδες συλλήψεις, μετά τις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, στις οποίες οι αντίπαλοι του Λουκασένκο καταγγέλλουν νοθεία, με σκοπό την απόκρυψη της απώλειας της λαϊκής υποστήριξης, έπειτα από 25 έτη διακυβέρνησης.

Ο ίδιος δηλώνει νικητής των εκλογών, επικαλούμενος τα επίσημα αποτελέσματα με βάση τα οποία κέρδισε με ποσοστό άνω του 80%.

Η διαδήλωση υπέρ του Λουκασένκο, πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

«Η μητέρα πατρίδα κινδυνεύει», δήλωσε από τα μεγάφωνα ένας ομιλητής, απευθυνόμενος στο πλήθος το οποίο φώναζε ρυθμικά: «Είμαστε ενωμένοι, αδιαίρετοι».

Πολλοί κρατούσαν σημαίες της Λευκορωσίας φωνάζοντας «Για τη Λευκορωσία» και «Για τον Μπάτκα», όπως αποκαλούν τον πρόεδρο. Από τα μεγάφωνα ακουγόταν πατριωτική μουσική.

«Είμαι υπέρ του Λουκασένκο», δήλωσε η Άλλα Γκεοργκίεβνα, 68 ετών. «Δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι ξεσηκώθηκαν εναντίον του. Χάρη σ’ αυτόν παίρνουμε στην ώρα τους τον μισθό και τη σύνταξή μας», εξήγησε.

Μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στην αντιπολίτευση ανέφεραν ότι η κυβέρνηση μετέφερε με λεωφορεία ανθρώπους από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ πολλοί εξαναγκάστηκαν να συμμετάσχουν στη διαδήλωση.

Ωστόσο το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία από ανεξάρτητη πηγή.

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η αντίπαλος του Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές, έχει καλέσει τους υποστηρικτές της να συμμετάσχουν σε μια μεγάλη «Πορεία για την Ελευθερία» σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε στον Λευκορώσο ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στο Μινσκ, εφόσον χρειαστεί, στο πλαίσιο της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO),  σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Στην ίδια ανακοίνωση, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι στη Λευκορωσία ασκούνται εξωτερικές πιέσεις, χωρίς όμως να διευκρινίσει από ποιον.

«Οι αρχηγοί των κρατών είχαν ουσιώδεις συνομιλίες για όλα τα ζητήματα. Οι ηγέτες των χωρών επιβεβαίωσαν και πάλι τη συμφωνία τους ότι στην περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί, όσον αφορά τις εξωτερικές απειλές, οι πλευρές θα αντιδράσουν από κοινού κα σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας», μετέδωσε από την πλευρά του το λευκορωσικό πρακτορείο BelTA, επικαλούμενο την ίδια ανακοίνωση.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει