Ενημέρωση με ένα κλικ

Σε αμφισβήτηση η κυριαρχία του «τελευταίου δικτάτορα της Ευρώπης»

Διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία

Προεδρικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στη Λευκορωσία με τον εν ενεργεία πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο να επιδιώκει την επανεκλογή του, σε μια συγκυρία στην οποία η κυριαρχία του ως ο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης» αμφισβητείται.

Ο 65χρονος πλέον Λουκασένκο, κρατά τα ηνία της Λευκορωσίας από το 1994 κυβερνώντας την με σιδηρά πυγμή.

Ωστόσο οι αμφιλεγόμενοι χειρισμοί της πανδημίας, έδωσαν έρεισμα σε τρεις γυναίκες της αντιπολίτευσης, τη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, τη Μαρία Κολεσνίκοβα και τη Βερόνικα Τσεπκάλο, για ένωση και συσεπίρωση των πολιτών εναντίον του.

Η εξασφάλιση έκτης συναπτής θητείας για τον Λουκασένκο θεωρείται βέβαιη, εν μέσω διαδηλώσεων για την διαχείριση της πανδημίας, αλλά και για την οικονομία και την στάση του ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η καταστολή της αντιπολίτευσης θεωρείται παράγοντας ένας από τους παράγοντες τεταμένων σχέσεων με την Δύση, ενώ οι σχέσεις της με την Ρωσία κλιμακώνονται, με τη Μόσχα να επιδιώκει μια στενότερη οικονομική και πολιτική ένωση με το Μινσκ.

Ο Λουκασένκο, άλλοτε διευθυντής αγροτικού παραγωγικού συνεταιρισμού στην Σοβιετική Ένωση, αντιμετωπίζει τη Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, μια 37χρονη καθηγήτρια Αγγλικών, η οποία αντικατέστησε τον σύζυγό της Σεργκέι, αντικυβερνητικό blogger, μετά τη σύλληψή του τον Μάιο.

Οι συγκεντρώσεις της προσέλκυσαν τα μεγαλύτερα πλήθη μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση σε μια εκστρατεία καταστολής η οποία λαμβάνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις.

Εκτιμήσεις ξένων παρατηρητών αναφέρουν ότι τα τελευταία 25 χρόνια δεν έχουν διεξαχθεί ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη Λευκορωσία. Παρά το γεγονός ότι η εκλογική επιτροπή απαγόρευσε στην αντιπολίτευση να προβεί σε εναλλακτική καταμέτρηση των ψήφων, η Τιχανόφσκαϊα κάλεσε τους υποστηρικτές της να παρακολουθούν τη διαδικασία στα εκλογικά τμήματα.

«Είμαστε η πλειοψηφία και δεν χρειαζόμαστε αίμα στους δρόμους», δήλωσε χθες. «Ας υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας να επιλέξουμε μαζί».

Η Τιχανόφσκαϊα έχει δεσμευθεί απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων σε περίπτωση νίκης της.

Από την πλευρά του ο Λουκασένκο, παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον εγγυητή της σταθερότητας, ενώ υποστηρίζει ότι οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε συνεννόηση με ξένες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων 33 Ρώσοι μισθοφόροι οι οποίοι συνελήφθησαν τον Ιούλιο και κατηγορούνται ότι απεργάζονταν «τρομοκρατικές ενέργειες».

Κατά κάποιους αναλυτές, η σύλληψή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την κλιμάκωση της καταστολής μετά την ψηφοφορία.

«Ο Λουκασένκο εκ των προτέρων ξεκαθάρισε ότι σχεδιάζει να διατηρήσει την εξουσία με κάθε τίμημα. Το ερώτημα παραμένει ποιο θα είναι αυτό το τίμημα», σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Αλεξάντερ Κλασκόφσκι.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, εκφράζοντας τη «μεγάλη ανησυχία» τους.

«Στηρίζουμε σθεναρά το δικαίωμα των πολιτών της Λευκορωσίας να ασκούν θεμελιώδεις ελευθερίες τους, όπως τα εκλογικά τους δικαιώματα», αναφέρει η ανακοίνωση των τριών κρατών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επικρίνει τη σύλληψη των βασικών αντιπάλων του Λουκασένκο, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες σε βάρος τους φαίνονται κατασκευασμένες.

Δύο εκ των κυριότερων αντιπάλων του Λουκασένκο φυλακίστηκαν πριν από τις εκλογές. Ένας τρίτος πιθανός υποψήφιος διέφυγε στη γειτονική Ρωσία όταν έμαθε ότι επρόκειτο να συλληφθεί, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος στέλνει παρατηρητές στις εκλογές της Λευκορωσίας, δεν έλαβε εγκαίρως την πρόσκληση για την ψηφοφορία της Κυριακής και έτσι δεν θα επιβλέψει τη διαδικασία.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει