Ενημέρωση με ένα κλικ

Περισσότεροι από 100.000 νεκροί στη Βραζιλία εξαιτίας του κορονοϊού

«Δεν ξέρουμε πού θα σταματήσουμε, στους 150.000 ή στους 200.000 θανάτους. Μόνο ο χρόνος θα δείξει τον πλήρη αντίκτυπο της COVID-19 εδώ»

Το φράγμα των 100.000 θανάτων συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού ξεπέρασε η Βραζιλία σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της χώρας.

Διαμορφώνοντας ένα σύνολο 100.477 νεκρών και 3.012.412 κρουσμάτων, η Βραζιλία με πληθυσμό 212 εκατομμύρια κατοίκους, παραμένει η δεύτερη πληγείσα χώρα μετά τις ΗΠΑ.

Η συγκεκριμένη συγκυρία βρίσκει την Βραζιλία με ανοιχτά καταστήματα και εστιατόρια και την κορύφωση της πανδημίας να βρίσκεται προ των πυλών.

Ευθύνες φέρει ο πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος εξαρχής υποβάθμισε τη βαρύτητα της πανδημίας, δίνοντας μάχες εναντίον των περιοριστικών μέτρων τα οποία επέβαλαν οι κυβερνήτες των πολιτειών.

Οι κινήσεις του παρέσυραν πολλούς Βραζιλιάνους, οι οποίοι αντιμετώπισαν τους αυξανόμενους αριθμούς με αδιαφορία.

«Θα έπρεπε να αισθανόμαστε απελπισία, διότι ζούμε μια τραγωδία που μοιάζει με παγκόσμιο πόλεμο», αλλά η Βραζιλία μοιάζει σαν να «έχει υποβληθεί σε συλλογική αναισθησία», δήλωσε ο Δρ. Ζουζέ Ντάβι Ούρμπαες, στέλεχος της Βραζιλιάνικης Εταιρείας Λοιμωξιολογίας.

Ο Ούρμπαες, όπως και άλλοι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου διότι, όπως εξηγούν, οι βραζιλιάνικες Αρχές ακόμη δεν έχουν συνεκτικό και συντονισμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με πολλούς αξιωματούχους να δίνουν αντ’ αυτού την έμφαση στην επανεκκίνηση της οικονομίας, κάτι το οποίο το πιθανότερο είναι ότι θα συμβάλλει στην εξάπλωση του ιού.

Το Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο της Βραζιλίας, θεσμοί οι οποίοι έχουν επικρίνει με σφοδρότητα τον τρόπο που ο πρόεδρος Μπολσονάρου χειρίστηκε την πανδημία, κήρυξαν αντίστοιχα τρεις και τέσσερις ημέρες εθνικού πένθους για τους 100.000 νεκρούς.

Ο πρόεδρος της χώρας δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο δημοσίως μέχρι στιγμής. Δύο υπουργοί Υγείας, και οι δύο γιατροί, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους μέσα στους τελευταίους μήνες εξαιτίας των διαφωνιών τους με τον αρχηγό του κράτους.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας είναι στρατηγός εν ενεργεία, ο οποίος προτίμησε να αφήσει κατά μέρος τη σύσταση να τηρείται η λεγόμενη κοινωνική απόσταση, με τον πρόεδρο της χώρας να εναντιώνεται στο μέτρο.

Ο Μπολσονάρου διατείνεται ότι ανέρρωσε από τον κορονοϊό χάρη στην υδροξυχλωροκίνη, ένα ανθελονοσιακό σκεύασμα το οποίο ωστόσο ειδικοί λένε ότι δεν έχει αποδειχθεί πως έχει επίπτωση σε ασθενείς με την COVID-19.

«Δεν ξέρουμε πού θα σταματήσουμε, στους 150.000 ή στους 200.000 θανάτους. Μόνο ο χρόνος θα δείξει τον πλήρη αντίκτυπο της COVID-19 εδώ», προειδοποιεί ο Αλεσάντρε Νάιμε, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στη σχολή ιατρικής του πανεπιστημίου της πολιτείας Σαν Πάουλου.

Ο Νάιμε εκτιμά πως η μόνη σύγκριση που μπορεί να γίνει είναι με ασθένειες τις οποίες έφεραν οι άποικοι, όπως η ευλογιά, αποδεκατίζοντας τους αυτόχθονες πληθυσμούς όταν οι Ευρωπαίοι έφθασαν στην Αμερική.

Κατά τον Ούρμπαες, η Βραζιλία μοιάζει σήμερα εξίσου παραιτημένη, σαν έχει αποδεχθεί ήδη τους θανάτους που θα έρθουν εξαιτίας του κορονοϊού.

«Το μήνυμα της κυβέρνησης σήμερα είναι: μολυνθείτε από τον κορονοϊό και, αν είστε σοβαρά, υπάρχει η εντατική’. Αυτό συνοψίζει την πολιτική της χώρας μας σήμερα», τόνισε.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει