Ενημέρωση με ένα κλικ

Νεκρός σε ηλικία 69 ετών ο ακτιβιστής Αζιμιόν Ασκάροφ

«Κανείς δεν του έδωσε προσοχή. Το σύστημα τον σκότωσε»

Σε ηλικία 69 ετών απεβίωσε ο Αζιμιόν Ασκάροφ, σε φυλακές του Κιργιστάν, όντας προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κράτηση του είχε γίνει αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στο Κιργιστάν και τις ΗΠΑ, με τον θάνατο του ν’ανακοινώνεται από τον δικηγόρο του.

Ο Ασκάροφ ήταν επικεφαλής ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ακτιβιστής υπέρ της μειονότητας του Ουζμπεκιστάν στη χώρα. Το 2010 είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη έπειτα από εθνοτικές συγκρούσεις στο νότιο Κιργιστάν. Οι κατηγορίες του αφορούσαν την υποκίνηση φυλετικού μίσους και τη συμμετοχή στη δολοφονία αστυνομικού, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος είχε αρνηθεί και είχαν καταγγείλει και οι υποστηρικτές του.

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι ο Ασκάροφ «δεν ήταν σε θέση να περπατήσει» λόγω ασθένειας, σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου του Βαλεριάν Βαχίτοφ στο AFP το Σάββατο. Ο ίδιος είχε επισκεφθεί τον Ασκάροφ  την περασμένη εβδομάδα.

«Κανείς δεν του έδωσε προσοχή. Το σύστημα τον σκότωσε», δήλωσε.

«Του έφερα πεπόνια και καρπούζια. Του είπα να φάει, να κρατηθεί, γιατί όλοι τον αγαπάμε. Έκλαιγε. (Ο Ασκάροφ) ήξερε ότι πεθαίνει και κανείς δεν κούνησε το δακτυλάκι του», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Το Κιργιστάν είχε αποχωρήσει το 2015 από συμφωνία συνεργασίας η οποία συνήφθη το 1993 με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από προσφορά σημαντικού βραβείου στον Ασκάροφ από πλευράς ΗΠΑ, με το Κιργιστάν να καταγγέλει το γεγονός ως «προβοκάτσια»

Το 2016, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποφάνθηκε ότι η κράτηση του Ασκάροφ ήταν αυθαίρετη και ότι βασανίστηκε κατά την κράτηση.

Ωστόσο, τα δικαστήρια του Κιργιστάν επιβεβαίωναν την καταδίκη του.

Το 2012 απονεμήθηκε στον Ασκάροφ το «Διεθνές Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου» από την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ).

Προερχόμενος από την εθνική μειονότητα του Ουζμπεκιστάν στη χώρα, ο Αζιμιόν Ασκάροφ είχε καταγγείλει από ετών την αστυνομική βία και τα βασανιστήρια τα οποία εφαρμόζονται στη γενέτειρά του πόλη του Τζαλαλαμπάντ, ένα από τα επίκεντρα των εθνοτικών συγκρούσεων το 2010, έπειτα από τα οποία καταδικάσθηκε.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει