Ενημέρωση με ένα κλικ

Νύχτα επεισοδίων στο Πόρτλαντ με έκκληση για αποχώρηση των ομοσπονδιακών δυνάμεων

«Έχουμε δεκάδες, εάν δεν πρόκειται και για εκατοντάδες μέλη των ομοσπονδιακών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στη πόλη μας»

Την αποχώρηση, εκ νέου των ομοσπονδιακών δυνάμεων, ζήτησε ο δήμαρχος του Πόρτλαντ, Τεντ Ουίλερ υποστηρίζοντας ότι η παρουσία τους πυροδοτεί βίαια επεισόδια, τα οποία συνταράσσουν την περιοχή εδώ και σχεδόν 2 μήνες.

«Έχουμε δεκάδες, εάν δεν πρόκειται και για εκατοντάδες μέλη των ομοσπονδιακών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στη πόλη μας» συμβάλλοντας «στη σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης», δήλωσε στο CNN.

«Η παρουσία τους προκαλεί περαιτέρω ταραχές και περισσότερους βανδαλισμούς, δεν βοηθά καθόλου στο να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Δεν είναι ευπρόσδεκτοι και θέλουμε να φύγουν», συνέχισε ο Δημοκρατικός δήμαρχος.

 

Η αποστολή των ομοσπονδιακών δυνάμεων σχεδιάστηκε με σκοπό τον τερματισμό των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, μπροστά από το δικαστήριο της πόλης ενάντια στην αστυνομική βία και τον ρατσισμό.

Οι διαδηλώσεις διαλύονται με τη χρήση δακρυγόνων, ενώ κατά τη διάρκεια τους σημειώνονται συμπλοκές με τους αστυνομικούς.

Οι διαμαρτυρόμενοι επιχείρησαν να βάλουν φωτιά στην έδρα της Ένωσης Αστυνομικών της πόλης τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, σύμφωνα με μήνυμα της αστυνομίας στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε μέσω tweet την ανάπτυξη των στρατευμάτων.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα ομοσπονδιακά κτίρια και τους πολίτες μας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, καταφερόμενος κατά των τοπικών αξιωματούχων οι οποίοι «αγνοούνται» κι οι οποίοι «έχουν χάσει τον έλεγχο από τους αναρχικούς και τους ταραχοποιούς εδώ και μήνες».

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν μετά την δολοφονία, στα τέλη Μαΐου του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις από αστυνομικό.

Την οργή εντείνουν, συλλήψεις διαδηλωτών στους δρόμους της πόλης από αστυνομικούς, χωρίς σαφή λόγο.

«Στην κυριολεξία βάζουν σηκωτούς πολίτες σε ενοικιαζόμενα οχήματα με συμβατικές πινακίδες» καταγγέλλει ο Τεντ Ουίλερ.

«Δεν γνωρίζουν ποιοι τους βάζουν στα οχήματα, (οι αστυνομικοί) δεν δηλώνουν την ταυτότητά τους. Κατά τη γνώμη μου, είναι αντισυνταγματικό».

Προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Αμερικανοί βουλευτές καταδίκασαν την Παρασκευή αυτές τις συλλήψεις με την εισαγγελέα της πολιτείας Έλεν Ρόζενμπλαμ να προειδοποιεί σε προσφυγή κατά των «τακτικών εκφοβισμού» των ομοσπονδιακών δυνάμεων.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει