Ενημέρωση με ένα κλικ

Αυξημένα ποσοστά για τους Οικολόγους Πράσινους στις Δημοτικές Εκλογές στη Γαλλία

Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων

Αυξημένα κατά πολύ παρουσιάζονται τα ποσοστά των Οικολόγων Πράσινων στη Γαλλία, στον β’ γύρο των Δημοτικών εκλογών κατά τα Exit Poll.

Η Le Figaro σημειώνει, ότι οι Οικολόγοι αποδεικνύουν και στον β’ γύρο των εκλογών στη Γαλλία τη δυναμική τους, με την Μπορντό ν’αποτελεί τον σημαντικότερο δήμο από πλευράς βαρύτητας και συμβολισμού γι’αυτούς.

Νικητής στην δημοτική αναμέτρηση της Χάβρης, αναδείχθηκε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ.

Πληροφορίες του TF1/LCI TV, αναφέρουν ότι επικράτησε των αντιπάλων του με ποσοστό 58.8% των ψήφων.

«Είμαστε χαρούμενοι στη Χάβρη, θα γιορτάσουμε αυτήν τη νίκη», δήλωσε ο Φιλίπ.

Παρά την θέση πρωθυπουργού την οποία κατέχει, το γαλλικό Σύνταγμα επιτρέπει στον Φιλίπ να ορίσει έναν αναπληρωτή στην θέση του δημάρχου της Χάβρης όσο εκείνος θα παραμένει πρωθυπουργός.

Παρόλα αυτά τόσο η νίκη του, όσο και η συμμετοχή του στις εκλογές, δημιουργούν σενάρια ενδεχόμενου κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη τον Γάλλο πρωθυπουργό για μια «όμορφη νίκη».

Οι δύο άνδρες θα βρεθούν αύριο το πρωί για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του Ελιζέ στο Reuters.

Ανήσυχος εμφανίζεται ο Εμανουέλ Μακρόν ωστόσο, για την τεράστια αποχή, με αυτή να εκτιμάται στο 60% σύμφωνα με τους δημοσκόπους.

Όσον αφορά την Γαλλική πρωτεύουσα, τα πρώτα αποτελέσματα και τα Exit Poll, δείχνουν επανεκλογή της νυν Δημάρχου του Παρισιού. Τα Exit Poll προβλέπουν πως η Ινταλγκό λαμβάνει 49,5% έναντι 31,7% για την αντίπαλό της από το κόμμα της Δεξιάς στη Γαλλία, Ρατσιντά Ντατί.

Με 25% πρόθεση ψήφου, στον πρώτο γύρο, η Ρασίντα Ντατί, υποψήφια των Ρεπουμπλικανών (LR) στις δημοτικές εκλογές για το Παρίσι, ξεπερνούσε την σοσιαλίστρια νυν δήμαρχο Αν Ινταλγκό (23%), σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Odoxa την οποία δημοσίευσε η Le Figaro την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, το ακροδεξιό κόμμα RN φαίνεται να κατακτά την πόλη Περπινιάν, στη νότια Γαλλία, όπως καταδεικνύει το exit poll της Ifop-Fiducial. Η επιβεβαίωση αυτής της πρόβλεψης θα σημάνει και την πρώτη νίκη στην ιστορία του κόμματος της  Μαρίν Λεπέν σε πόλη με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.

Ο Λουί Αλιό, ο πρώην σύντροφος της Λεπέν, φαίνεται να επικρατεί στον β’ γύρο με ποσοστό 54% των ψήφων έναντι 46% του συντηρητικού δημάρχου Ζαν Μαρκ Πουζόλ, σύμφωνα με το exit poll.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει