Ενημέρωση με ένα κλικ

Κύμα οργής στην Ινδία μετά τον θάνατο 2 ατόμων από αστυνομικούς

Η οικογένειά των 2 συλληφθέντων κατηγορεί τις αρχές για βιαιοπραγία εναντίων τους προκαλώντας τους εσωτερική αιμορραγία.

Κύμα εξεγέρσεων προκαλεί στην Ινδία, ο θάνατος ενός πατέρα και του γιου του, έπειτα από βασανιστήρια τα οποία υπέστησαν από αστυνομικούς, όπως δηλώνει η οικογένειά τους. Πολλοί παραλληλίζουν το περιστατικό με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.

Ως θύματα αναφέρονται ο Τζειαράτζ Τζαγιαράτζ, 58 ετών και ο Μπένικς Ιμανουέλ, ηλικίας 31 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 19 Ιουνίου στο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού. Οι 2 άνδρες συνελήφθησαν με την κατηγορία παράβασης του ωραρίου λειτουργίας του καταστήματος τους, στο πλαίσιο των μέτρων ανάσχεσης της διασποράς του κορονοϊού.

Οι δύο άνδρες εξέπνευσαν, λίγες ημέρες αργότερα, στο νοσοκομείο, κατά τις επίσημες πηγές. Η οικογένειά των 2 συλληφθέντων κατηγορεί τις αρχές για βιαιοπραγία εναντίων τους προκαλώντας τους εσωτερική αιμορραγία.

Δύο αστυνομικοί εμπλεκόμενοι στη σύλληψή τους τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, κατά τον κυβερνήτη του κρατιδίου. Η υπόθεση προκαλεί σωρεία διαμαρτυριών, με τους εμπόρους να προκηρύσσουν απεργιακές κινητοποιήσεις για την προσεχή Τετάρτη.

«Οι ένοχοι δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι», ανάρτησε στο Twitter η πρωταγωνίστρια του Μπόλιγουντ Πριγιάνκα Τσόπρα Τζόνας. «Ζητάμε να αποδοθεί δικαιοσύνη, όπως έγινε για τον Τζορτζ Φλόιντ», δήλωσε η ηθοποιός Κρίστλ Ντισούζα. Ο δικηγόρος και ακτιβιστής Τζίγκνες Μεβάνι κατήγγειλε ότι οι «Τζορτζ Φλόιντ της Ινδίας είναι πολύ περισσότεροι».

Έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρει τον θάνατο 3.146 ατόμων σε αστυνομικά τμήματα της Ινδίας, την διετία 2017-2018. Η ίδια πηγή καταγγέλλει, ότι η αστυνομία συχνά υποστηρίζει ότι πρόκειται για αυτοκτονίες ή θανάτους από φυσικά αίτια.

«Η βία και τα βασανιστήρια στα αστυνομικά τμήματα (…) έχουν γίνει σχεδόν ρουτίνα», καταγγέλλει η οργάνωση, με ακτιβιστές προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να προσθέτουν ότι οι καταδίκες αστυνομικών είναι σπάνιες.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει