Ενημέρωση με ένα κλικ

Σκάνδαλο Wirecard: Ανάληψη ελέγχων από την BaFin

Αίτιο της καταγγελίας είναι η ολιγωρία του ιδιώτη επόπτη σε ένα εκ των σκανδάλων που συγκλονίζει τον επιχειρηματικό κόσμο της Γερμανίας.

Σε καταγγελία σύμβασης προχωρά το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ, εναντίον της ιδιωτικής εταιρείας, η οποία είχε αναλάβει την εξακρίβωση των λογιστικών αποτελεσμάτων εταιρειών όπως η Wirecard. Πλέον την υπόθεση αναλαμβάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς BaFin, η οποία ωστόσο είχε στραφεί κατά των δημοσιογράφων των FT όταν αποκάλυψαν το σκάνδαλο Wirecard.

Αίτιο της καταγγελίας είναι η ολιγωρία του ιδιώτη επόπτη σε ένα εκ των σκανδάλων που συγκλονίζει τον επιχειρηματικό κόσμο της Γερμανίας.

Το σκάνδαλο αφορά την τεράστια απάτη στον όμιλο ηλεκτρονικών πληρωμών Wirecard, με το Βερολίνο ν’αναθεωρεί ριζικά τον τρόπο εποπτείας των λογιστικών εταιριών, αναζητώντας «ριζικές λύσεις» για τον περιορισμό των επιπτώσεων στην φήμη της οικονομίας της.

Η καταγγελία της σύμβασης με την Επιτροπή Εφαρμογής Χρηματοπιστωτικών Ανακοινώσεων (FREP) θα ξεκινήσει από αύριο, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν γνώση για το θέμα.

Εν συνεχεία, η αρμοδιότητα διερεύνησης και εξακρίβωσης των χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων των εταιρειών θα περάσει απευθείας στην BaFin, τη γερμανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Αρχή του σκανδάλου, αποτέλεσε η πτώχευση της Wirecard την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την παραδοχή της ότι 1,9 δισεκατομμύρια Ευρώ σε μετρητά πιθανότατα «δεν υπάρχει», με τα χρέη της ν’ανέρχονται σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε πιστωτές.

Οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές κατηγορούνται, ότι απέτυχαν να εποπτεύσουν επαρκώς τον όμιλο χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, ο οποίος παρακολουθείται και ελέγχεται από έναν από τους τέσσερις διεθνείς λογιστικούς κολοσσούς την EY κατά την τελευταία δεκαετία.

«Αυτό που έδειξε η υπόθεση της Wirecard είναι το εξής. . . Η αυτορρύθμιση από τους ελεγκτές δεν λειτουργεί σωστά », δήλωσε ο Γιέργκ Κούκις, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στους Financial Times.

«Επομένως, αναπόφευκτα θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν οι φορείς που επί του παρόντος ρυθμίζουν τη βιομηχανία θα πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν στην τρέχουσα μορφή τους».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Γερμανίας επιβεβαίωσε ανεπίσημα στο Reuters ότι έχει συνεννοηθεί με το γερμανικό ΥΠΟΙΚ για την άμεση καταγγελία της σύμβασης με τη FREP.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει