Βρετανία: «Θα έπρεπε να είχαμε προχωρήσει νωρίτερα στο lockdown»
Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση αίρει ορισμένα εκ των μέτρων προστασίας, παρά τις επιφυλάξεις κάποιων επιστημονικών συμβούλων.
Ευθύνες επιρρίπτει στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, για τον υψηλό αριθμό θυμάτων στη Βρετανία. Ο ίδιος θεωρεί ότι αν η κυβέρνηση είχε λάβει μέτρα νωρίτερα ο αριθμός των θυμάτων θα ήταν μικρότερος.
Με την Βρετανία ν’αποτελεί μια από τις πλέον πληγείσες χώρες από την πανδημία με θανάτους άνω των 50.000, ήδη ακούγονται περισσότερες επικριτικές φωνές από βουλευτές, επαγγελματίες υγείας και επιστήμονες. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της επιδημίας, καθώς δεν επέβαλλε lockdown ούτε προστάτευσε τους οίκους ευγηρίας.
Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση αίρει ορισμένα εκ των μέτρων προστασίας, παρά τις επιφυλάξεις κάποιων επιστημονικών συμβούλων.
«Τα δεδομένα τα οποία είχαμε στη διάθεσή μας στις αρχές Μαρτίου και η αντίληψη που είχαμε της κατάστασης ήταν λιγοστά, επομένως θεωρώ ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να τραβούσαμε τη σκανδάλη σε εκείνο το στάδιο, αλλά μακάρι να το είχαμε κάνει…πιστεύω ότι αυτό προκάλεσε μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές».
Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είχε αντίθετη άποψη από τον Έντμνοντς δηλώνοντας:
«Όχι. Νομίζω ότι πήραμε τις σωστές αποφάσεις τον σωστό χρόνο και υπάρχει ένα εύρος επιστημονικών απόψεων της ΕΣΟΕΑ και βασιστήκαμε σε αυτές».
Ο Έντμοντς της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, δήλωσε ότι θα προτιμούσε μείωση στον αριθμό των 5.000 ημερήσιων κρουσμάτων, πριν την χαλάρωση των περιορισμών.
«Σαφώς και δεν έχει λήξει, υπάρχει τεράστιος δρόμος μπροστά μας», σχολίασε.