Ενημέρωση με ένα κλικ

Αποκάλυψη αρχαίων πλακών στη Ρώμη μέσα από τρύπα στον δρόμο

Η περιοχή γύρω από το Πάνθεον είναι πλούσια σε αρχαιολογικούς θησαυρούς, οι οποίοι παραμένουν ακόμα άγνωστοι. 

Ένα αξιοπερίεργο γεγονός συνέβη στη Ρώμη, με τους περαστικούς να ανακαλύπτουν αρχαίες πλάκες χρονολογούμενες από το 27 π.Χ.

Οι πλάκες ανακαλύφθηκαν μέσα από μια τρύπα βάθους 3 μέτρων η οποία άνοιξε ξαφνικά σε δρόμο μπροστά από το Πάνθεον.

Το περιστατικό έλαβε χώρα το απόγευμα της προηγουμένης Κυριακής, με την άνω των 3 μέτρων τρύπα ν’ανοίγει σε κλειστό για το κοινό σημείο του δρόμου της Πιάτσα ντελά Ροτούντα.

Η συγκεκριμένη τυχαία αρχαιολογική ανακάλυψη, συμπληρώνει τον εντοπισμό του πιθανού τάφου του Ρωμύλου στη ρωμαϊκή αγορά της Αιώνιας Πόλης, λίγους μήνες πρωτύτερα.

Οι πλάκες αυτές φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν για την πλακόστρωση δρόμων γύρω από το Πάνθεον, κατά τα πρώτα χρόνια, μετά την κατασκευή του Πάνθεον, και εν συνεχεία τις κάλυψαν άλλες, μετά από μια σειρά έργων ανοικοδόμησης κατά τον πρώτο αιώνα μ.Χ.

Δημοσίευμα του Smithsonian αναφέρει, ότι αξιωματούχοι του δήμου της Ρώμης γνώριζαν για την ύπαρξη των πλακών αυτών κάτω από την επιφάνεια του δρόμου, αλλά φοβούμενοι την αναστάτωση την οποία θα προκαλούσε η ανασκαφή τους στην Ιταλική πρωτεύουσα, αποφάσισαν την αναβολή της.

Η ασυνήθιστα καλή κατάσταση στην οποία διατηρήθηκαν, αποδίδεται στο περιβάλλον στο οποίο είχαν τοποθετηθεί, με χώμα πλούσιο σε διοξείδιο του πυριτίου, το οποίο απορροφά την υπερβολική υγρασία βοηθώντας στην πρόληψη της διάβρωσης.

Οι ίδιες οι πλάκες ήταν κατασκευασμένες από τραβερτίνη, ένα κοινό οικοδομικό υλικό στην αρχαία Ρώμη το οποίο χρησιμοποιήθηκε στο Κολοσσαίο και σε πολλές από τις αψίδες θριάμβου της πόλης, προερχόμενο από λατομεία έξω από την πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Η περιοχή γύρω από το Πάνθεον είναι πλούσια σε αρχαιολογικούς θησαυρούς, οι οποίοι παραμένουν ακόμα άγνωστοι.

Αίτιο αυτού αποτελεί η οικοδόμηση του Πάνθεον πάνω σε ναό της εποχής του Καίσαρα Αυγούστου το 27 π.χ., ο οποίος καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Το Πάνθεον αποτελεί αξιοθέατο το οποίο διατηρείται στην καλύτερη κατάσταση στη Ρώμη προσελκύοντας εκατομμύρια τουριστών ετησίως.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει