Ενημέρωση με ένα κλικ

Καταγγελίες UNICEF για επαναπροώθηση ασυνόδευτων παιδιών από τις ΗΠΑ

Τα επίσημα στοιχεία παρουσιάζουν την απέλαση περίπου 900 ασυνόδευτων παιδιών, κατά τον μήνα Μάρτιο και Απρίλιο.

Την επαναπροώθηση τουλάχιστον 1.000 ασυνόδευτων παιδιών μεταναστών στο Μεξικό, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα από πλευράς ΗΠΑ, καταγγέλλει η UNICEF.

Σε ανάλογες πρακτικές κατά τον μήνα Μάρτιο, προχώρησε το Μεξικό, επαναπροωθώντας τουλάχιστον 447 παιδιά μεταναστών στη Γουατεμάλα και την Ονδούρα.
Η UNICEF δηλώνει ότι τα παιδιά τα οποία επαναπροωθήθηκαν αντιμετώπισαν πρόσθετους κινδύνους στις χώρες στις οποίες εστάλησαν, λόγω της καχυποψίας ότι έχουν μολυνθεί από κορονοϊό.

«Η COVID-19 επιδεινώνει μια κακή κατάσταση. Οι διακρίσεις και οι επιθέσεις προστίθενται τώρα σε υπάρχουσες απειλές, όπως η βία των συμμοριών που οδήγησε αυτά τα παιδιά να φύγουν από την αρχή», δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF Ενριέτα Φόρε.
«Αυτό σημαίνει ότι πολλά παιδιά που έχουν επιστρέψει πλέον διατρέχουν διπλό κίνδυνο και ακόμη μπορεί να βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι όταν έφυγαν από τις κοινότητές τους».

Οι αρχές μετανάστευσης των ΗΠΑ οι οποίες ασχολούνται με την ασφάλεια και την επιτήρηση των συνόρων, καθώς και το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης του Μεξικού αρνήθηκαν να απαντήσουν στα σχόλια αυτά.

Η UNICEF υπογραμμίζει πως καταβάλλει προσπάθειες σε ολόκληρη την περιοχή για την στήριξη των ήδη επιβαρυμένων εθνικών συστημάτων υγείας για τα παιδιά.

Η ίδια τονίζει ότι υπάρχουν αναφορές, οι οποίες δηλώνουν ότι ορισμένες κοινότητες στη Γουατεμάλα και την Ονδούρα απαγορεύουν την είσοδο σε μετανάστες που επιστρέφουν, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, απειλώντας τους με βία.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως οι πόλεις των αυτοχθόνων Μάγια στη Γουατεμάλα απειλούν με πυρπόληση των σπιτιών ορισμένων μεταναστών οι οποίοι επέστρεψαν, ή ακόμη και λιντσάρισμα, καθώς περισσότεροι από 100 απελαθέντες από τις Ηνωμένες Πολιτείες διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Από πλευράς ΗΠΑ, η εφαρμογή των κανόνων σχετικά με τον κορονοϊό, έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο επιτρέποντας στις αρχές να απελαύνουν μετανάστες οι οποίοι συνελήφθησαν στα σύνορα.
Τα επίσημα στοιχεία παρουσιάζουν την απέλαση περίπου 900 ασυνόδευτων παιδιών, κατά τον μήνα Μάρτιο και Απρίλιο.

Οι αρχές μετανάστευσης των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Απρίλιο ότι θα εξετάσουν για κορονοϊό κάποιους εκ των μεταναστών οι οποίοι βρίσκονται υπό κράτηση προτού τους απελάσουν.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει