Ενημέρωση με ένα κλικ

Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Κόντε – Τραπεζών για την χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε το γεγονός ότι οι εταιρείες στερούνται τα απαραίτητα χρήματα που θα εγγυηθούν τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους»

Πόλωση δημιουργούν στην Ιταλία οι δυσκολίες και τα εμπόδια στην παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις.

Απευθυνόμενος στη Ιταλική Βουλή, ο πρωθυπουργός της χώρας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε:

«Το τραπεζικό σύστημα συμβάλλει, αλλά μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα για την επιτάχυνση των διαδικασιών στη χορήγηση των κρατικά εγγυημένων δανείων. Ο νόμος για την ενίσχυση της ρευστότητας προβλέπει την παροχή εγγυημένων δανείων σε 24 ώρες, ειδικά σε περιπτώσεις αιτημάτων για ποσά κάτω των 25.000 ευρώ».

Σκληρές συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης Κόντε και τραπεζών, με αλληλοκατηγορίες σχετικά με τις καθυστερήσεις στην παροχή της εγγυημένης ρευστότητας σε επιχειρήσεις, με τις συνέπειες του δίμηνου lockdown να αφήνουν το αποτύπωμά τους στην οικονομία.

Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν συρρίκνωση της Ιταλικής οικονομίας κατά 9,5% φέτος, ενώ το Bloomberg Economics εκτιμά μια συρρίκνωση της τάξεως του 13%.

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις Κόντε από πλευράς αντιπολίτευσης, η οποία τον κατηγορεί, για εμπόδιση παροχής δανείων προς επιχειρήσεις, με περιττή γραφειοκρατία.

Ενδεικτικό της κατάστασης αποτελεί η προσπάθεια των βουλευτών του κυβερνώντος συνασπισμού, να καταπνίξουν τις φωνές διαμαρτυρόμενων βουλευτών της αντιπολίτευσης, με χειροκροτήματα.

Πεποίθηση του Κόντε αποτελεί, ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, φταίνε οι τράπεζες που αποτυγχάνουν να παράσχουν τα χρήματα γρήγορα.
 «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε το γεγονός ότι οι εταιρείες στερούνται τα απαραίτητα χρήματα που θα εγγυηθούν τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους».

Ο Κόντε είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι «τα χειρότερα είναι πίσω μας», προειδοποιώντας όμως  τους Ιταλούς, και κυρίως τους νέους, να τηρούν τους κανόνες της κοινωνικής απόστασης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο επανεμφάνισης εστιών της επιδημίας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει