Ενημέρωση με ένα κλικ

Απαγόρευση πώλησης τσιγάρων menthol στην ΕΕ

Tο 20% των Πολωνών καπνιστών, δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίζουν να αγοράζουν τσιγάρα menthol στην μαύρη αγορά.

Η σταδιακή απόσυρση των τσιγάρων menthol, τα τελευταία 4 χρόνια, κατέληξε στην επίσημη απαγόρευση πώλησης τους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η νέα νομοθεσία περί καπνίσματος, η οποία τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, ψηφίσθηκε το 2014, ενώ είχε τεθεί εν μέρη σε ισχύ το 2016, προβλέπει την απαγόρευση των αρωματικών τσιγάρων, ανάμεσά τους και των menthol.

Το 2012, τα τσιγάρα menthol αντιπροσώπευαν το 5% της αγοράς καπνού, με τις πωλήσεις τους, να βρίσκονται σε συνεχή αύξηση εξ αρχών του 21ου αιώνα, γεγονός το οποίο προκάλεσε την ανησυχία του νομοθέτη. Έως και το 2018, εξακολουθούσαν να αντιπροσωπεύουν το 5% της αγοράς.

Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι τα αρώματα, όπως το menthol, διευκολύνουν την εισπνοή του καπνού, έχοντας πιθανό ρόλο στην έναρξη του καπνίσματος στις νεαρές ηλικίες.

Συνδέονται επίσης με μεγαλύτερα επίπεδα εξάρτησης, με το συγκεκριμένο είδος τσιγάρων να είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές στην ανατολική Ευρώπη.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά του καπνίσματος, η οποία υπήρξε στόχος πίεσης σειράς lobby, έχει ως πρωταρχικό στόχο την αποθάρρυνση των νέων να ξεκινήσουν το κάπνισμα.

Από το ίδιο νομοθετικό πακέτο προέρχονται οι προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα του καπνίσματος οι οποίες καταλαμβάνουν τα τρία τέταρτα της συσκευασίας των τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμανε συναγερμός εξαιτίας των 700.000 πρόωρων θανάτων οι οποίοι συνδέονταν με το κάπνισμα στις ευρωπαϊκές χώρες, παρά την μείωση του ποσοστού των καπνιστών στην Ευρώπη, κατά 40% το 2002 έως 28% το 2012.

Στην Πολωνία, χώρα όπου τα τσιγάρα menthol καταλαμβάνουν το 30% της αγοράς, η απαγόρευση η οποία τίθεται σήμερα σε ισχύ εξέπληξε πολλούς καπνιστές. Έρευνα έδειξε ότι το 51% των καπνιστών δεν είχε γνώση της απαγόρευσης πριν από μία εβδομάδα, ενώ το 20% δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίζουν να αγοράζουν τσιγάρα menthol στην μαύρη αγορά.

Στην Ολλανδία, οι καταναλωτές προετοιμάσθηκαν δημιουργώντας αποθέματα.

«Τους τελευταίους μήνες, οι πελάτες είχαν αρχίσει να αγοράζουν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες. Οι άνθρωποι είναι κάπως ανήσυχοι δηλώνοντας, «Βοηθήστε με, κάπνιζα τέτοια σε όλη μου την ζωή, τι θα κάνω τώρα;», δηλώνει μία καπνοπώλης. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να επιτρέπουν την πώληση των τσιγάρων αυτών, όπως η Ελβετία.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει