Ενημέρωση με ένα κλικ

ΠΟΕ: Αιφνίδια παραίτηση του Αζεβέντου έναν χρόνο πριν την λήξη της θητείας του

«Πρόκειται για μια προσωπική απόφαση, μια οικογενειακή απόφαση και είμαι πεπεισμένος ότι εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του Οργανισμού αυτού»

Την παραίτηση του δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), Ρομπέρτο Αζεβέντου, ανακοινώνοντας την αποχώρηση του από τη θέση αυτή στα τέλη Αυγούστου, έναν χρόνο πριν τη λήξη της θητείας του, για «οικογενειακούς λόγους».

«Πρόκειται για μια προσωπική απόφαση, μια οικογενειακή απόφαση και είμαι πεπεισμένος ότι εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του Οργανισμού αυτού», εξήγησε ο ο Βραζιλιάνος Ρομπέρτο Αζεβέντου απευθυνόμενος στα μέλη του ΠΟΕ.

«Δεν τρέφω καμία πολιτική φιλοδοξία», διαβεβαίωσε ο 62χρονος, διαψεύδοντας τις εικασίες για σχέδια υποψηφιότητας για την προεδρία της Βραζιλίας στις εκλογές του 2022 απέναντι στον Ζαΐχ Μπολσονάρου. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν αποχωρεί για λόγους υγείας.

Η πρόωρη αποχώρηση του Βραζιλιάνου σημειώνεται σε περίοδο, τεράστιου πλήγματος για την παγκόσμια οικονομία, με τους αναλυτές ν’αναφέρουν χειρότερο πλήγμα από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930.

Το παγκόσμιο εμπόριο πλήττεται από την πανδημία του κορονοϊού οδηγόντας σε κατάρρευση την παραγωγή και τις συναλλαγές.

Ο ίδιος ο ΠΟΕ εδώ και μήνες έχει βυθιστεί σε κρίση καθώς το δικαστήριο που ρυθμίζει τις εμπορικές διαφορές μεταξύ των μελών του δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στο δευτεροβάθμιο όργανό του, το οποίο έχει εξελιχθεί σε «μαύρο πρόβατο» για την Ουάσινγκτον.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Ουάσινγκτον αποφάσισε να μπλοκάρει τον διορισμό δικαστών σε αυτό το δευτεροβάθμιο όργανο.

Ο Αζεβέντου αποτελεί γενικός διευθυντής του ΠΟΕ από το 2013 εκτίοντας τη δεύτερη θητεία του η οποία θα έληγε στα τέλη Αυγούστου του 2021.

«Καθώς οι χώρες μέλη αρχίζουν να διαμορφώνουν την ατζέντα του WTO για τη νέα πραγματικότητα στη μετά την Covid εποχή, θα πρέπει να το κάνουν με έναν νέο γενικό διευθυντή»

Εξ ενάρξεως της πανδημίας, ο Αζεβέντου από τη θέση του στον ΠΟΕ, απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις για μη επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές τροφίμων και ιατρικών εφοδίων.

Ορισμένα εκ των 164 μελών του ΠΟΕ, κυρίως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, πίεζαν για την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του, υποστηρίζοντας ότι οι διεθνείς εμπορικοί κανονισμοί θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τη νέα πραγματικότητα, αντιμετωπίζοντας προβλήματα όπως τις κρατικές επιδοτήσεις και την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας.

Τα θέματα αυτά επρόκειτο να τεθούν στη συνέλευση του ΠΟΕ η οποία θα διεξαγόταν τον Ιούνιο στο Καζακστάν, όμως αναβλήθηκε για τα μέσα ή τα τέλη του 2021. Σε μια πρώτη αντίδραση, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ δήλωσε ότι η αντικατάσταση του Αζεβέντου θα είναι δύσκολη, σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον «ανυπομονεί» να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής του διαδόχου του.

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Φιλ Χόγκαν σημείωσε ότι ο διάδοχος θα πρέπει να βρεθεί φέτος και όχι του χρόνου, καθώς ο ΠΟΕ αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και εντείνονται οι φωνές που ζητούν μεταρρυθμίσεις.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει