Ενημέρωση με ένα κλικ

Αντιδράσεις Σερβίας για την παρουσίαση του Νικόλα Τέσλα ως Κροάτη σε ιστοσελίδα της Ε.Ε.

Έντονες αντιδράσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας

Έντονη αντίδραση από το σερβικό Υπουργείο Πολιτισμού για την παρουσίαση του Νικόλα Τέσλα ως Κροάτη σε ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Νίκολα Τέσλα, γεννημένος το 1856 στο χωριό Σμιλγιάνε στη δυτική Κροατία, αποτέλεσε Σέρβο της Κροατίας, με την Κροατία την εποχή εκείνη ν’αποτελεί τμήμα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Ο Τέσλα είναι γνωστός για τον σημαίνοντα ρόλο τον οποίον διαδραμάτισε στην ανάπτυξη και την επιβολή του εναλλασσόμενου ρεύματος για τη μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι καταγγελίες του Βελιγραδίου αναφέρουν, παρουσίαση του Τέσλα στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «διάσημο Κροάτη».

Με ανακοίνωση του ο Σέρβος υπουργός πολιτισμού Βλάνταν Βουκοσαβλιέβιτς καταδικάζει το γεγονός δηλώνοντας:

«Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι ο ιός των παραποιημένων πληροφοριών βρήκε θέση σε μια επίσημη διαδικτυακή σελίδα της ΕΕ». Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα «ότι αυτό το ανάρμοστο σφάλμα θα διορθωθεί χωρίς καθυστέρηση» και αξίωσε να εκφρασθεί «μία συγγνώμη προς τον σερβικό λαό».

Η καταγωγή του Νίκολα Τέσλα καθώς και η εθνικότητα αποτελούν ακόμα έναν παράγοντα ανάμεσα στην έριδα της Σερβίας και της Κροατίας, με τις μεταξύ τους σχέσεις να είναι τεταμένες μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κροατίας το 1991 και την εμφύλια σύρραξη, με πλήθος νεκρών μέχρι το 1995.

Παρά το γεγονός ότι το Ζάγκρεμπ δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη άρνηση της σέρβικης καταγωγής του Τέσλα, επιμένει να τόνιζει το γεγονός ότι γεννήθηκε στην Κροατία.

Ο Νίκολα Τέσλα πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι το θάνατό του το 1943 έχοντας αποκτήσει αμερικανική υπηκοότητα. Η τέφρα του σήμερα φυλάσσεται στο Βελιγράδι σε Μουσείο αφιερωμένο σε αυτόν και το έργο του.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει