Ενημέρωση με ένα κλικ

Αύξηση κατά 13 κρούσματα και 2 θανάτους σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση

Δηλώσεις του λοιμοξιολόγου, Σωτήρη Τσιόδρα στα πλαίσια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού.

Η σημερίνη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ανακοίνωσε 13 νέα κρούσματα και 2 θανάτους εντός 24ώρου.

Την ενημέρωση προλόγισε παγκόσμια επισκόπηση της πορείας του κορονοϊού, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να ανακοινώνει περισσότερα από 3.950.000 κρούσματα παγκοσμίως με 1.486.000 να καταγράφονται στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα καταγράφονται 1.359.000 ιαθέντες καθώς και 271.796 θάνατοι.

Όσον αφορά την Ελλάδα ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 13 νέα κρούσματα κορονοϊού, 6 εκ των οποίων αφορούν χώρους με συναθροίσεις κρουσμάτων. Τα νέα δεδομένα διαμορφώνουν ένα νέο σύνολο 2.691 κρουσμάτων, με το 55,5% εξ αυτών να είναι άνδρες. Εξ αυτών, 603 κρούσματα κορονοϊού σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό ενώ 1.349 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα. Ως σήμερα, έχουν ληφθεί 94.291 κλινικά δείγματα για τεστ κορονοϊού.

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν 32 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με ενδιάμεση ηλικία τα 67 έτη, εκ των οποίων 9 είναι γυναίκες. Το 97% των βαριά ασθενών με κορονοϊό πάσχουν από υποκείμενο νόσημα ή η ηλικία τους είναι άνω των 70 ετών, ενώ ως σήμερα 85 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 2 ακόμη θανάτους, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 150 στη χώρα. Εκ των θανόντων οι 40 ήταν γυναίκες, ενώ το σύνολο είχε ενδιάμεση ηλικία τα 75 έτη, με το 93,3% να πάσχει από κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία τους να είναι ηλικία άνω των 70 ετών.

«Στους σημερινούς θανάτους περιλαμβάνεται και ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ένας ακούραστος επιστήμονας, ένας αξιοπρεπής πολιτικός» δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφερόμενος στις παρεμβάσεις του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ στην υγεία εκφράζοντας με τη σειρά του τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους τους.

Συλλυπητήρια στους οικείους του Δημήτρη Κρεμαστινού για τον θάνατο του απηύθυνε και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, δηλώνοντας:

«Εκτός από σπουδαίος επιστήμονας και πολιτικός, άφησε το απότυπωμά του και στον χώρο της υγείας, υπηρετώντας με πίστη και υπευθυνότητα τον χώρο της υγείας»

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και στις προβλέψεις του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Εξέφρασε τις επιθυμίες του για θετικές επιπτώσεις επί του ιού στο κλίμα του καλοκαιριού, με τον ίδιο να έχει αναφερθεί σε ενδεχόμενη αποδυνάμωση του ιού από τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία.

«Η επίδραση του καλοκαιριού από μόνη της δεν θα είναι πιθανότατα αρκετή για τη μηδένιση του ιού» δήλωσε, τονίζοντας πως όλα εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας και η πορεία θα εξαρτηθεί από την εθελούσια συμμόρφωση με βασικούς κανόνες υγιεινής.

Αφορμώμενος από την καθιέρωση της 8ης Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας, της γνωστής και ως μεσογειακής αναιμίας, ο  Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην ασθένεια αυτή η οποία επιβάλει αυτές τις ημέρες την θωράκιση των θαλασσαιμικών από την πανδημία και την εξασφάλιση επάρκειας αίματος.

Όπως είπε, άτομα που πάσχουν από θαλασσαιμία παρουσιάζουν νοσηρότητες όπως σπληνεκτομή, προβλήματα στο συκώτι, ακόμη και διαβήτη. Ως εκ τούτου, αποτελούν άτομα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από τον ιό.

Ο ίδιος γνωστοποίησε προσπάθεια αντιμετώπισης των ατόμων αυτών από το ευρωπαϊκό δίκτυο σπανίων αιματολογικών ασθενειών, το οποίο στην Ελλάδα συντονίζεται από το Λαϊκό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

Εντός της σημερινής ενημέρωσης επισημοποιήθηκε η παύση της καθημερινής ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού.

Πηγή: Ζωή Κατσιγιάννη, grekinfographics.com

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει