Ενημέρωση με ένα κλικ

Σε συνθήκες φτώχειας το 40% των κατοίκων της Νιγηρίας

Έκθεση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Νιγηρίας

Στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Νιγηρίας, αποκαλύπτουν τις συνθήκες φτώχειας που επικρατούν στην χώρα, υπολογίζοντας ότι το 40% των κατοίκων της Νιγηρίας ζει σε συνθήκες φτώχειας, ένα γεγονός το οποίο υπογραμμίζει τα χαμηλά επίπεδα πλούτου σε μια χώρα με την ισχυρότερη οικονομία στην Αφρική.

Η έκθεση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, αφορά το διάστημα Σεπτέμβριος 2018-Οκτώβριος 2019, αναφέροντας ότι το 40% των κατοίκων στην χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό της Αφρικής ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, με ετήσιο εισόδημα σχεδόν 349 ευρώ. Σύμφωνα με την Υπηρεσία, αυτό το εισόδημα αφορά 82,9 εκατομμύρια πολίτες.

Η Νιγηρία αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στην Αφρική, γεγονός το οποίο θεωρείται καθοριστικό στη δημιουργία πλούτου, ενώ συνδέεται με τις πωλήσεις αργού πετρελαίου οι οποίες αναλογούν σε πάνω από το μισό από τα δημόσια έσοδα.

Παρόλα αυτά η αποτυχία ανάπτυξης της οικονομίας καθώς και η αποτυχία κατασκευής οδικού δικτύου και ενεργειακών έργων έχουν εμποδίσει την ανάπτυξη και έχουν περιορίσει τον πλούτο μόνο σε μια κοινωνική ελίτ.

Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού ξεπερνά την οικονομική ανάπτυξη, η οποία βρίσκεται περίπου στο 2%. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι η Νιγηρία θα έχει πληθυσμό 400 εκατομμυρίων κατοίκων ως το 2050. Η χώρα ήδη αγωνιζόταν να ξεπεράσει τον αντίκτυπο της ύφεσης του 2016 προτού ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού πλήττοντας τις οικονομίες όλων των χωρών.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δεν περιλαμβάνουν την πολιτεία του Μπόρνο, η οποία εδώ και πάνω από μια δεκαετία μαστίζεται από την ένοπλη δράση της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, καθώς πολλές περιοχές εκεί δεν έχουν ασφαλή πρόσβαση.

Στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι συνολικά σχεδόν οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι στο Μπόρνο και σε δύο γειτονικές πολιτείες έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ σύμφωνα με την Υπηρεσία, το 52% των κατοίκων στις επαρχιακές περιοχές ζουν σε καθεστώς φτώχειας σε σύγκριση με το 18% των κατοίκων των αστικών περιοχών.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι τα υψηλότερα επίπεδα φτώχειας παρατηρούνται στην βορειοδυτική πολιτεία Σοκότο, όπου το 87,7% των κατοίκων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας σε σύγκριση με την εμπορική πρωτεύουσα, το Λάγκος, το οποίο έχει το χαμηλότερο ποσοστό φτώχειας, με 4,5%.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει