Ενημέρωση με ένα κλικ

Αυστηρή κριτική από πληγείσες χώρες προς ηγεσία και Ευρωπαϊκή Ένωση

Έρευνα από το ινστιτούτο Ipsos για λογαριασμό του Cevipof, γαλλικού κέντρου πολιτικών ερευνών

Διεθνή έρευνα αποτυπώνει την έντονη απαισιοδοξία των πολιτών, σε χώρες πληγείσες από τον κορονοϊό αλλά και την δυσπιστία τους προς τις κυβερνήσεις των χωρών τους.

Η έρευνα από το ινστιτούτο Ipsos για λογαριασμό του Cevipof, γαλλικού κέντρου πολιτικών ερευνών, ήταν έκτασης 7 χωρών εκ των οποίων η Ιταλία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία εκφράζουν την μεγαλύτερη απαισιοδοξία αλλά και δυσπιστία προς τους ηγέτες τους.

Ο ηγέτης ο οποίος συγκεντρώνει την μεγαλύτερη κριτική είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, οι ενέργειες του οποίου δεν ικανοποιούν το 42% των συμπολιτών του και βαθμολογείται με 4,1, σε μια βαθμολογία από το 0 έως το 10.

Αντιθέτως η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν βαθμολογείται με 7,8 με μόλις ένα 7% των πολιτών να δηλώνει μη ικανοποιημένο από την ανταπόκρισή της στην κρίση.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς με βαθμολογία 6,8, με ένα 11% των πολιτών να δηλώνει δυσαρεστημένο από τις ενέργειές του και κατόπιν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με βαθμολογία 6 και ένα ποσοστό 20% των πολιτών να δηλώνει δυσαρεστημένο από τις ενέργειές της.

Τελευταίοι στον βαθμολογικό πίνακα τοποθετούνται ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με 5,6, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε με 5,5 καθώς και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν με 5,2.

Στο ζήτημα διαχείρισης της κρίσεως από την κυβέρνηση κάθε χώρας έναντι άλλων χωρών, το 43% των Γάλλων τοποθετείται αρνητικά, έναντι ενός 3% στη Νέα Ζηλανδία ενώ ένα 12% συμφωνεί, έναντι ενός 85% στη Νέα Ζηλανδία.

Παράλληλα στο ζήτημα της απαισιοδοξίας το 43% των ερωτηθέντων στη Γαλλία δηλώνει απαισιόδοξο, έναντι ενός 12% το οποίο δηλώνει αισιόδοξο, ενώ αντίθετα το 6% των ερωτηθέντων στη Νέα Ζηλανδία εκφράζει απαισιοδοξία. Στην Ιταλία αντιστοίχως το 34% των πολιτών δηλώνει απαισιόδοξο, στη Βρετανία το 29%, στη Σουηδία το 21%, στη Γερμανία το 19%, στην Αυστρία το 13%.

Παρά τα διαφορετικά επίπεδα αισιοδοξίας ανάμεσα στις 7 χώρες, όλοι οι πολίτες καταλήγουν στην διαπίστωση ότι οι επιπτώσεις της επιδημίας θα είναι σοβαρές για την υγεία όπως και για την οικονομία.

Ταυτόχρονα στην Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστρία τέθηκε το ερώτημα για την διαχείριση της κρίσεως από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απάντηση των πολιτών ασκεί βαθιά κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ένα ποσοστό 25% των Γερμανών να δηλώνουν ικανοποιημένοι, και ένα 8% των Ιταλών πολιτών να δηλώνουν ικανοποιημένοι, έναντι ενός 51% οι οποίοι δηλώνουν δυσαρέσκεια απέναντι στην στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την βαθμολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανέρχεται σε 4,8/10.

Οι έρευνες διεξήχθησαν σε επτά χώρες το διάστημα 16-24 Απριλίου σε αντιπροσωπευτικά δείγματα των πληθυσμών, με σύνολο περίπου 1000 ανθρώπων ή περισσότερων σε κάθε χώρα, οι οποίοι ερωτήθηκαν διαδικτυακά μέσω του Access Panel της Ipsos.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει