Ενημέρωση με ένα κλικ

Βρετανία: Ημερήσια τεστ σε ασυμπτωματικούς ηλικιωμένους και νοσηλευτές

Στη χώρα πραγματοποιούνται 73.400 τεστ ημερησίως

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ανακοίνωσε στην καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, πως από σήμερα η κυβέρνηση θα δημοσιεύει καθημερινά αριθμητικά στοιχεία για τους θανάτους εξαιτίας του κορονοϊού στους οίκους φροντίδας και στην κοινότητα, μαζί με αυτούς από τα νοσοκομεία.

Έκανε γνωστό επίσης ότι θα διευρυνθεί η λίστα όσων θα μπορούν να κάνουν το διαγνωστικό τεστ για τον κορονοϊό, συμπεριλαμβάνοντας:

  • όλους τους ασυμπτωματικούς άνω των 65 ετών
  • το ασυμπτωματικό προσωπικό του NHS
  • των οίκων φροντίδας μαζί με τους ασθενείς ή τους φιλοξενούμενους στους χώρους αυτούς και
  • όσους θα πρέπει να εργαστούν εκτός σπιτιού μαζί με τις οικογένειές τους.

Η διάθεση του τεστ και σε άλλες κατηγορίες του πληθυσμού οφείλεται όπως είπε στη δυνατότητα διεξαγωγής περισσότερων εξετάσεων, που τώρα έχει φτάσει τις 73.400 ημερησίως.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα μπορούν να διατίθενται 25.000 οικιακά κιτ για τεστ, από 5.000 που γίνονται μέχρι τώρα.

Σχολίασε ότι οι θάνατοι από κορονοϊό στους οίκους φροντίδας αντιστοιχούν στο ένα έκτο του συνολικού αριθμού σε νοσοκομεία και κοινότητα, ωστόσο αποδέχεται ότι η αναλογία αυτή αλλάζει (με βάση τα δεδομένα της Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία το 23% των θανάτων συνέβη σε οίκους φροντίδας) και ότι το υπουργείο γνώριζε τα προβλήματα στους χώρους αυτούς και επικεντρώθηκε σε αυτά εξαρχής.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην χαλάρωση των μέτρων για κάθε περιοχή, όταν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, ο υπουργός δήλωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η κοινή πορεία όλων των περιοχών, καθώς εάν ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού ξεπερνούσε το όριο του 1 σε κάποια περιοχή, τότε θα υπήρχε εξάπλωση.

Ο επικεφαλής του τμήματος ψηφιακής καινοτομίας του υπουργείου Υγείας, Μάθιου Γκουλντ, δήλωσε νωρίτερα σε κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής για επιστημονικά θέματα ότι η εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών που ετοιμάζει η κυβέρνηση αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο τον επόμενο μήνα, περίπου τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Η εφαρμογή θα δίνει πληροφορίες στον χρήστη εάν ήρθε σε επαφή με άλλους που έχουν βρεθεί ότι είναι θετικοί στον κορονοϊό, και αρχικά θα δοκιμαστεί σε μία μικρή περιοχή της Βρετανίας, πριν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα.

Στην ίδια ακρόαση, ο καθηγητής και επικεφαλής της ομάδας Δυναμικής της Παθογένειας στο Ινστιτούτο Δεδομένων του πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, Κρίστοφερ Φρέιζερ, υποστήριξε ότι η χρήση της εφαρμογής από το 60% του πληθυσμού θα μπορούσε να κρατήσει τον δείκτη αναπαραγωγής του κορονοϊού κάτω από το όριο του 1, γεγονός που θα σήμαινε τον περιορισμό της πανδημίας.

Όπως σημείωσε, η επιτυχία των αριθμών στηρίζεται και στο γεγονός ότι, πέρα από την χρήση της εφαρμογής, θα πρέπει οι χρήστες της να δίνουν προσοχή και στις άλλες προειδοποιήσεις, όπως το να απομονώνονται όταν αναπτύσσουν τα συμπτώματα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει