Ενημέρωση με ένα κλικ

Λιβύη: Συνεχίζονται με αμείωτη σφοδρότητα οι μάχες

Βροχή από ρουκέτες έπληξαν την Τρίπολη

Στην Τρίπολη την πρωτεύουσα της Λιβύης, έπεσαν δεκάδες ρουκέτες μετά την κατάληψη στρατηγικής σημασίας πόλεων στα δυτικά από τις δυνάμεις που είναι πιστές στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Οι δυνάμεις αυτές κατέλαβαν εχθές Μεγάλη Δευτέρα δύο παράκτιες πόλεις, τη Σορμάν και τη Σαμπράτα, 60 και 70 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Η Σαμπράτα και η Σορμάν ελέγχονταν κυρίως από πολιτοφυλακές των Σαλαφιστών που είχαν συμμαχήσει με τον στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, από την αρχή της επιχείρησής του κατά της Τρίπολης τον Απρίλιο του 2019.

Στη συνέχεια ο στρατός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας ανακατέλαβε και άλλες μικρές πόλεις πιο νότια, επιφέροντας πλήγμα στον Χάφταρ, ο οποίος πλέον έχασε τον έλεγχο των δυτικών ακτών της Λιβύης.

Έκτοτε ο ήχος των ρουκετών δεν έχει σταματήσει να ακούγεται στην Τρίπολη, κυρίως γύρω από το αεροδρόμιο Μίτιγκα, στα ανατολικά προάστια της λιβυκής πρωτεύουσας, όπου σπίτια υπέστησαν ζημιές.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των υπηρεσιών διάσωσης χθες Δευτέρα το βράδυ, υπάρχει ένας τραυματίας.

Οι δυνάμεις της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, κατηγόρησε τις δυνάμεις του Χάφταρ ότι επιθυμούν «να εκδικηθούν» για την απώλεια του ελέγχου των πόλεων αυτών βομβαρδίζοντας την πρωτεύουσα.

Ο Μοχάμαντ Γκνούνου, εκπρόσωπος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δήλωσε χθες το βράδυ πως «οι εγκληματικές και μισθοφορικές πολιτοφυλακές του στρατάρχη Χάφταρ έστρεψαν την οργή τους στις συνοικίες της Τρίπολης για να εκδικηθούν για την ήττα τους, εκτοξεύοντας δεκάδες πυραύλους και ρουκέτες εναντίον της πρωτεύουσας χωρίς να κάνουν διακρίσεις».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει