Ενημέρωση με ένα κλικ

ΟΗΕ: Η έλλειψη προφυλακτικών θα έχει καταστροφικές συνέπειες!

«Ο κόσμος θα αντιμετωπίσει αναμφιβόλως μια έλλειψη προφυλακτικών»

Ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ανακοινώνοντας πως η παγκόσμια έλλειψη προφυλακτικών που διαφαίνεται στον ορίζοντα, θα είχε καταστροφικές συνέπειες.

Η ανησυχία του ΟΗΕ έρχεται μετά την προειδοποίηση του βασικός κατασκευαστής του τομέα, ότι η παραγωγή προφυλακτικών θα μειωθεί σημαντικά λόγω της παράλυσης πολλών εργοστασίων παραγωγής και δικτύων διανομής τους στον κόσμο εξαιτίας του νέου κορονοϊού.

Σχεδόν οι μισοί κάτοικοι του πλανήτη βρίσκονται σήμερα σε καραντίνα στα σπίτια τους και οι επιχειρήσεις που κρίνονται «μη απαραίτητες» έχουν κλείσει σε πολλές χώρες.

Στη Μαλαισία, μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως χώρες παραγωγής προφυλακτικών και καουτσούκ, που είναι η πρώτη ύλη κατασκευής τους, οι πολίτες έχουν τεθεί υπό αυστηρή καραντίνα από τις 18 Μαρτίου έπειτα από μια επανεμφάνιση κρουσμάτων του Covid-19.

Η εταιρεία Karex, η οποία κατασκευάζει ένα στα πέντε προφυλακτικά που κυκλοφορούν στον κόσμο, επλήγη σκληρά από τους περιορισμούς αυτούς που έχουν επιβληθεί και αναμένει μείωση κατά 200 εκατομμύρια προφυλακτικά της παραγωγής που έχει υπό φυσιολογικές συνθήκες από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου.

Όπως προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής της Karex, Γκοχ Μίαχ Κίατ, «η παγκόσμια προσφορά μειώνεται, καθώς και οι άλλες εταιρείες στον κόσμο αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες στην κατασκευή και την παράδοση προφυλακτικών».

«Ο κόσμος θα αντιμετωπίσει αναμφιβόλως μια έλλειψη προφυλακτικών», διευκρίνισε ο ίδιος στο AFP και πρόσθεσε πως:

«Αυτή είναι μια μεγάλη πηγή ανησυχίας, καθώς τα προφυλακτικά είναι ένα υγειονομικό είδος πρώτης ανάγκης».

«Την ώρα που πολεμάμε τον Covid-19, υπάρχουν κι άλλα προβλήματα που πρέπει να εξετάσουμε», σημείωσε, εκφράζοντας ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία για την προμήθεια προφυλακτικών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (FNUAP), «μια έλλειψη προφυλακτικών ή οποιουδήποτε μέσου αντισύλληψης μπορεί να οδηγήσει σε μια αύξηση των ανεπιθύμητων κυήσεων, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία και την ευημερία των εφήβων κοριτσιών, των γυναικών και των συντρόφων και των οικογενειών τους».

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ εκφράζει επίσης φόβους για αύξηση των επικίνδυνων αμβλώσεων και μια έξαρση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και κυρίως του AIDS.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει