Ενημέρωση με ένα κλικ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Έκκληση για κατάπαυση πυρός στην Συρία

Συνεχίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις εν μέσω επιδημίας κορονοϊού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθώντας την έκκληση που είχε απευθύνει και ο ΟΗΕ, ζήτησε την κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Συρία, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά κορονοϊού και να αντιμετωπιστεί η πανδημία στην πληττόμενη χώρα.

Στην Συρία που έχει αναφέρει μέχρι στιγμής πέντε κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, είχε καλέσει ήδη από την Τρίτη για κατάπαυση του πυρός, και οι ερευνητές του ΟΗΕ για τη Συρία επανέλαβαν την έκκληση αυτή χθες.

«Η κατάπαυση του πυρός που αποφασίστηκε πρόσφατα στην Ιντλίμπ παραμένει εύθραυστη. Πρέπει να διατηρηθεί και να επεκταθεί σε όλη τη Συρία», ανέφερε σε δήλωση εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η διακοπή των εχθροπραξιών στη χώρα είναι από μόνη της σημαντική, αλλά είναι επίσης και μια προϋπόθεση προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού και να προστατευθεί ένας πληθυσμός, που δοκιμάζεται ήδη, από πιθανόν ολέθριες συνέπειες, ιδιαίτερα στην Ιντλίμπ, όπου βρίσκεται ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων», συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και νωρίτερα ο ΟΗΕ, κάλεσε για μια απελευθέρωση σε μεγάλη κλίμακα ανθρώπων που κρατούνται από το συριακό καθεστώς.

Η πανδημία πλήττει ιδιαίτερα 6,5 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους Σύρους, εκ των οποίων τουλάχιστον ένα εκατομμύριο είναι άμαχοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, που διαμένουν υπό συνθήκες συνωστισμού σε καταυλισμούς κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, στην επαρχία Ιντλίμπ.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα ή σε πόσιμο νερό, σε μια περιοχή όπου δεκάδες νοσοκομεία τέθηκαν εκτός λειτουργίας εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών.

Στόχος μιας νέας φονικής επίθεσης της Δαμασκού από τον Δεκέμβριο, η περιοχή της Ιντλίμπ, τελευταίο μεγάλο προπύργιο τζιχαντιστών και ανταρτών στη Συρία, διαβιοί σε μια επισφαλή ηρεμία από τις αρχές Μαρτίου χάρη στη συμφωνία εκεχειρίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να μεσολαβήσουν για τον τερματισμό συγκρούσεων σε χώρες όπως η Συρία, η Υεμένη και η Λιβύη, παρέχοντας παράλληλα ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια αμάχους.

Ο Γκουτέρες προειδοποίησε πως στις ρημαγμένες από τον πόλεμο χώρες τα συστήματα υγείας έχουν καταρρεύσει και οι λίγοι επαγγελματίες υγείας που έχουν απομείνει μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο των μαχών.

Στο μεταξύ, ο Πάπας Φραγκίσκος υποστήριξε την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός προκειμένου η διεθνής κοινότητα να μπορέσει να εστιάσει στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού.

Μιλώντας κατά την εβδομαδιαία ευλογία του, που δόθηκε από την επίσημη παπική βιβλιοθήκη αντί της πλατείας του Αγίου Πέτρου λόγω της κατάστασης περιορισμού στην Ιταλία, ο ποντίφικας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην έκκληση που απηύθυνε ο Γκουτέρες στη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More