Ενημέρωση με ένα κλικ

Δύο τραυματίες από τον σεισμό στην Κροατία

Δύο τραυματίες από τον σεισμό 5,3 Ρίχτερ στο Ζάγκρεμπ, της Κροατίας

Δύο ανήλικοι τραυματίστηκαν, μετά τον σεισμό 5,3 Ρίχτερ, που έπληξε το Ζάγκρεμπ της Κροατίας, με έναν εξ αυτών να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Πρόκειται για ένα 15χρονο αγόρι, το οποίο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την κατάρρευση πολυκατοικίας στο Ζάγκρεμπ, σύμφωνα με αξιωματούχο νοσοκομείου.

Άλλος ένας ανήλικος τραυματίστηκε σοβαρά από τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ, ο οποίος προκάλεσε πυρκαγιές και διακοπές ρεύματος σε τμήματα της Κροατικής πρωτεύουσας.

Την ίδια ώρα η πυροσβεστική υπηρεσία του Ζάγκρεμπ ανακοίνωσε ότι συνεχίζεται η κατάσβεση πυρκαγιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό, όπως και οι επιχειρήσεις διάσωσης ανθρώπων σε μερικές περιοχές.

Δηλώσεις του Ζάρκο Ράσιτς, επικεφαλής Ινστιτούτου Ιατρικής Επειγόντων Περιστατικών, αναφέρουν ότι ο 15χρονος που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση βρέθηκε από ομάδα των επειγόντων περιστατικών στα ερείπια κτιρίου που είχε καταρρεύσει. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι άλλος ένας ανήλικος εισήχθη επίσης στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι που υπέστη από την κατάρρευση οροφής. Ο Ράσιτς δεν αναφέρθηκε περαιτέρω σχετικά με τις ταυτότητες των τραυματιών.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της χώρας Αντρέι Πλένκοβιτς, ανέφερε ότι ο σεισμός αυτός ήταν ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί στο Ζάγκρεμπ εδώ και 140 χρόνια ενώ κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν έξω από τα σπίτια τους για την αποφυγή πιθανών μετασεισμών. Παράλληλα και ο ίδιος και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, ο Ντάβορ Μποβίνοβιτς, ζήτησαν από όσους έχουν κατέβει στους δρόμους να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους για να αποφύγουν νέα κρούσματα κορωνοϊού.

«Κρατήστε απόσταση. Μην σχηματίζετε ομάδες. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύο σοβαρές κρίσεις, τον σεισμό και την επιδημία», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, με την Κροατία να καταγράφει 206 κρούσματα και έναν θάνατο.

“Είναι το μόνο που μας έλειπε μετά τον κορωνοϊό, αυτό σκέφτηκα. Σήμερα το πρωί κουνηθήκαμε πολύ”, δήλωσε στο AFP ο 50χρονος Νεβέν Χόρβατ, κάτοικος του Ζάγκρεμπ, ο οποίος στεκόταν όρθιος σε πάρκο απέναντι από το κτίριο στο οποίο κατοικεί.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 7 χιλιόμετρα βόρεια του Ζάγκρεμπ, με αναφορές του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC), ενώ σύμφωνα με το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ) ο σεισμός ήταν 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 10 χιλιόμετρα, ενώ έπειτα  σημειώθηκε μετασεισμός 5 Ρίχτερ.

Αποτέλεσμα του σεισμού ήταν σημαντικές υλικές ζημιές και σκηνές πανικού στην κροατική πρωτεύουσα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στις παλιές συνοικίες στο κέντρο του Ζάγκρεμπ προσόψεις κτιρίων έχουν καταρρεύσει, ενώ σε πολλά τμήματα της πόλης διεκόπη η ηλεκτροδότηση.

Ζημιές έχει υποστεί και ο καθεδρικός της κροατικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μίλαν Μπάντιτς. Ο σεισμός, όχι μόνο έγινε αισθητός σε όλη την Κροατία, αλλά επίσης και στην Νότια Αυστρία και Σλοβενία.

Η κυβέρνηση αποφάσισε την σύγκληση έκτακτης σύσκεψης, ενώ σημείωσε ότι θα πραγματοποιήσει και δεύτερη σήμερα το απόγευμα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει