Ενημέρωση με ένα κλικ

Προκλητικό δημοσίευμα της Yeni Safak: Έτοιμη η άδεια του Oruc Reis για την Κρήτη

Προκαλεί η τουρκική εφημερίδα

Με τίτλο «Έτοιμη η άδεια της Κρήτης», η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak» αποκαλύπτει σήμερα ότι η Άγκυρα ετοιμάζει να στείλει το πλοίο Oruc Reis στα νότιο-ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνες για φυσικό αέριο, μετά την ανάρτηση από τον ΟΗΕ, των συντεταγμένων της τουρκολιβυκής  συμφωνίας.

Όπως μεταδίδει το κυπριακό μέσο sigmalive.com από την Κωνσταντινούπολη, η εφημερίδα αναφέρει ότι, στο πλαίσιο του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης, η πρώτη αποστολή του Oruc Reis θα είναι το τεμάχιο 15 κάτω από την Κρήτη, ένα τεμάχιο το οποίο βρίσκεται  «υπό ελληνική κατοχή», όπως ισχυρίζεται.

Μάλιστα το δημοσίευμα θεωρεί  ότι η ανάρτηση των συντεταγμένων της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης, από τον ΟΗΕ, σημαίνει ταυτόχρονα ότι η περιοχή ανακηρύσσεται ως τουρκική ΑΟΖ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα μόλις ο ΟΗΕ αναρτήσει τις συντεταγμένες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει η συμφωνία, «σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν στην περιοχή που θα ανακηρυχθεί τουρκική ΑΟΖ».

«Αρχικά, η τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TP) θα λάβει αδειοδότηση για έρευνες ανατολικά της Κρήτης, στο οικόπεδο 15», αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι έρευνες το Oruc Reis θα σταλεί στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο με τη Λιβύη δημιουργεί τουρκική θαλάσσια ζώνη που παραβιάζει τα ξεκάθαρα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς βασίζεται στην αυθαίρετη αρχή ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis είχε μπει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περίπου 200 μίλια νότια του Καστελόριζου.

Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σήμανε συναγερμός, με τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» να παρακολουθεί στενά την πορεία του πλοίου μέχρι την έξοδό του από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει