Ενημέρωση με ένα κλικ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αποφάσισε εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική πλευρά από την απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Την επιβολή του εμπάργκο όπλων τόσο με ευρωπαϊκά μέσα αποφάσισε το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η νέα επιχείρηση της ΕΕ θα ονομάζεται πλέον «Σοφία». Θα διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να ανακόψει τόσο από αέρος όσο και δια θαλάσσης τη μεταφορά όπλων στη Λιβύη με πλοία και αεροπλάνα.

Ικανοποίηση από Ελληνικής πλευράς

Στην απόφαση του Συμβουλίου ξεκαθαρίζεται ότι η νέα επιχείρηση δε θα σχετίζεται με το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Μάλιστα η επιχείρηση αυτή παραμένει ανοιχτό να διακοπεί αν καταστεί πόλος έλξης προσφυγικών ή μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με διπλωματικές, η παραπάνω εξέλιξη θεωρείται ικανοποιητική για την ελληνική κυβέρνηση ενώ τονίζεται ότι η τρεις χώρες που ως τώρα αντιδρούσαν, η Αυστρία η Ουγγαρία και η Ιταλία, κάμφθηκαν μετά από συνεννόηση που πραγματοποιήθηκε στο πρόγευμα των υπουργών Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που προηγήθηκε της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στο οποίο μετείχε ο Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές καθοριστική ήταν, η πρόβλεψη για διακοπή της επιχείρησης αν καταστεί πόλος έλξης μεταναστών.

Η Αθήνα θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό το ότι η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλλει πλέον η ίδια το εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη δια θαλάσσης και από αέρος, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα κράτη της περιοχής που το παραβιάζουν, χρησιμοποιώντας τη διαδρομή νοτίως της Κρήτης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, με παρέμβαση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξέφρασε την στήριξη της Κύπρου για την ανάπτυξη της νέας επιχείρησης επιβολής του εμπάργκο και ξεκαθάρισε πως είναι έτοιμη να συνδράμει με παροχή διευκολύνσεων, όπως έχει πράξει και σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Δυτικά Βαλκάνια

Συζητήθηκε επίσης η προοπτική ένταξης στην ΕΕ των Δυτικών Βαλκανίων με την παρουσία του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Ο Νίκος Δένδιας κατά τη Διάσκεψη των Δωρητών για την Αλβανία εξέφρασε επίσης τη συμπαράστασή του στη γειτονική χώρα στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει