Ενημέρωση με ένα κλικ

Σιν Φέιν: Η ΕΕ να υποστηρίξει το σχέδιο επανένωσης της Ιρλανδίας

Η εκλογική νίκη του πρώην πολιτικού σκέλους του IRA «πυροδοτεί» μια νέα εποχή

Η ηγέτης του Σιν Φέιν, Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, έπειτα από την ιστορική επίδοση στις βουλευτικές εκλογές στην Ιρλανδία θεωρεί εαυτήν πιθανή αυριανή πρωθυπουργό και ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει το σχέδιό της για την επανένωση του νησιού.

Το Σιν Φέιν είναι η δεύτερη δύναμη του ιρλανδικού κοινοβουλίου, μετά το Φιάνα Φέιλ, το κεντροδεξιό κόμμα, το οποίο μοιράστηκε επί έναν αιώνα την εξουσία με το επίσης κεντροδεξιό Φίνε Γκάελ.

Εάν ανέλθει στην εξουσία μέσω ενός κυβερνητικού συνασπισμού, το Σιν Φέιν έχει ως στόχο την επανένωση της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με την βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο με το Brexit, προς το οποίο αντιτάχθηκε η πλειοψηφία των πολιτών της Βόρειας Ιρλανδίας, οι οποίοι αναγκάζονται τώρα να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την θέλησή τους.

Η Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ λέει ότι οι Βρυξέλλες πρέπει να υποστηρίξουν το σχέδιο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει θέση για τη Ιρλανδία, όπως το έκανε υποστηρίζοντας την γερμανική ενοποίηση. Και με τον ίδιο τρόπο που έχει μία θέση για την Κύπρο και μία θετική προσέγγιση για την επανένωση αυτής της χώρας», δήλωσε στην εκπομπή «Newsnight» του BBC.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει