Ενημέρωση με ένα κλικ

Σιν Φέιν: Έγραψε ιστορία με την εκλογική νίκη

Αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη στην Ιρλανδία

Το κόμμα Σιν Φέιν έγραψε ιστορία στην Ιρλανδία , καθώς αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών μετά τον πρώτο γύρο καταμέτρησης των ψήφων.

Η επικεφαλής του Σιν Φέιν, Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ τόνισε ότι βασική προτεραιότητα θα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ιρλανδία με την συνεργασία συγγενών αριστερών κομμάτων.

Παράλληλα προτίθεται να συνομιλήσει με τα δύο κεντροδεξιά κόμματα Φιάνα Φέιλ (Fianna Fail) και Φίνε Γκάελ, που εναλλάσσονται στην εξουσία εδώ και έναν αιώνα, χωρίς να περιμένει τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα.

Εξαιτίας του περίπλοκου ιρλανδικού εκλογικού συστήματος, η ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων δεν θα είναι γνωστή παρά μετά την συνολική καταμέτρηση των ψήφων, που μπορεί να χρειασθεί αρκετές ημέρες.

«Η πρώτη μου δουλειά…είναι να διαπιστώσω μαζί με άλλα κόμματα αν υπάρχουν ή όχι τα νούμερα, εάν υπάρχει πολιτική βούληση για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης χωρίς το Φιάνα Φέιλ και το Φίνε Γκάελ».

Δήλωσε η ΜακΝτόναλντ, για να προσθέσει ότι «φυσικά» θα μιλήσει σε όλους, άρα και στα δύο κεντροδεξιά κόμματα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της καταμέτρησης, το Σιν Φέιν εξασφαλίζει το 24,5% των ψήφων και επικρατεί των Φιάνα Φέιλ (22,2%) και Φίνε Γκάελ του απερχόμενου πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ (20,9%).

Μένει να φανεί πώς η εκλογική αριθμητική θα κατανείμει τις έδρες των κομμάτων στην ιρλανδική κάτω βουλή, το 160εδρές Ντάιλ.

Το Σιν Φέιν, κόμμα της ιρλανδικής αριστεράς που αγωνίζεται για την επανένωση του νησιού, δεν έχει παρουσιάσει παρά 42 υποψήφιους στις εκλογές , σχεδόν δύο φορές λιγότερους από τα δύο κεντροδεξιά κόμματα τα οποία αναμένεται να καταλάβουν περισσότερες έδρες .

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει