Ενημέρωση με ένα κλικ

«Θα κάνουμε γεωτρήσεις ανάμεσα σε Καστελόριζο και Λιβύη»

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ερντογάν: Είμαστε αποφασισμένοι

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε σήμερα, 6 Φεβρουαρίου, πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να διεξαγάγει υποθαλάσσιες έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Καλίν, οι γεωτρήσεις θα γίνουν στις περιοχές θαλάσσιας ευθύνης που συμφώνησε με την κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης στην Τρίπολη της Λιβύης, στο πλαίσιο του Μνημονίου που είχαν συνυπογράψει τον περασμένο Νοέμβριο.

Μιλώντας μετά το πέρας συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Καλίν δήλωσε:

«Λόγω της συμφωνίας μας με την επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις μας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη».

«Σε αυτό το ζήτημα πρέπει να τονίσω πως είμαστε αποφασισμένοι», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ερντογάν.

Η δήλωση του κ. Καλίν είναι ενδεικτική της επιθετικής ρητορικής, στην οποία εμμένει η Τουρκία, με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έρχεται δε σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία επικρατεί «συνωστισμός» σκαφών περιμετρικά της κυπριακής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» βρέθηκε να πλέει στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ,σε κοντινή απόσταση από το τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz».

Όπως είχε μεταδώσει το Offsite, το γαλλικό αεροπλανοφόρο, το οποίο ακολουθούν έξι συνοδευτικά πλοία, συνέχισε την πορεία του και πλέον βρίσκεται δυτικά του τεμαχίου 8, στα ανοιχτά της Κύπρου.

Εξάλλου, σημειώνεται ότι στις 18 Ιανουαρίου, η Τουρκία είχε αποστείλει το «Yavuz» στο τεμάχιο 8, το οποίο είναι αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία στην ιταλο-γαλλική κοινοπραξία ENI – Total.

H κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα περιμετρικά της κυπριακής ΑΟΖ έχει προκαλέσει τελευταία ανησυχία στην κοινοπραξία εξορύξεων.

Την εικόνα της κατάστασης της περιοχής αποτυπώνει ένας χάρτης που δημοσίευσε το Petroleum Economist και δείχνει σε ποια σημεία πλέουν πλοία της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου αλλά και της Γερμανίας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει