Ενημέρωση με ένα κλικ

Πομπέο: Ακλόνητη η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Ενισχυμένο ρόλο των Αμερικανών απελευθέρωση της Κριμαίας ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έδωσε στην Ουκρανία διαβεβαιώσεις για την ακλόνητη στήριξη των ΗΠΑ, την ώρα που στην Ουάσινγκτον συνεχίζεται η δίκη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης εξαιτίας των πιέσεων που φέρεται να άσκησε στον Ουκρανό πρωθυπουργό να ερευνήσει τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ.

«Είμαι εδώ σήμερα με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: οι ΗΠΑ θεωρούν τη μάχη της Ουκρανίας για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ευημερία μια γενναία μάχη. Η δέσμευσή μας να την στηρίζουμε παραμένει ακλόνητη», δήλωσε ο Πομπέο από το Κίεβο στο πλευρό του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το Κίεβο επιθυμεί οι ΗΠΑ να εμπλακούν περισσότερο στην επίλυση της κρίσης με τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά, επεσήμανε ο Ζελένσκι.

«Εξέφρασα την ελπίδα οι ΗΠΑ να εμπλακούν πιο ενεργά στη διαδικασία ειρήνευσης στην ανατολική Ουκρανία και την απελευθέρωση της Κριμαίας», της ουκρανικής χερσονήσου που προσάρτησε το 2014 η Μόσχα, τόνισε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Ουκρανός πρόεδρος, ζητώντας τη δημιουργία μίας ειδικής υπηρεσίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα αυτό.

Από την πλευρά του ο Πομπέο υπογράμμισε ότι μια επίσκεψη του Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο δεν συνδέεται με την έναρξη έρευνας από το Κίεβο για τον γιο του Μπάιντεν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός εξήγησε ότι Κίεβο και Ουάσινγκτον θα βρουν την κατάλληλη στιγμή για την επίσκεψη αυτή

Εξάλλου ο ίδιος ο Ζελένσκι διέψευσε τις πληροφορίες ότι η υπόθεση που οδήγησε στη δίκη του Τραμπ χάλασε τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Η Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ όταν ο Τραμπ κατηγορήθηκε ότι άσκησε πιέσεις στον Ζελένσκι να ερευνήσει τον πιθανό αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του 2020 Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ, ο οποίος βρισκόταν στο διοικητικό συμβούλιο της ουκρανικής εταιρείας ενέργειας Burisma.

Ο Πομπέο είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η διαδικασία για την παραπομπή Τραμπ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει