Ενημέρωση με ένα κλικ

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών στη Χάγη ο Ράτκο Μλάντιτς

Ο «χασάπης της Βοσνίας» είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Ράτκο Μλάντιτς, ο στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας που είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη από το διεθνές δικαστήριο για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών. Ο θάνατός του επήλθε στο κέντρο κράτησης των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη, όπου εξέτιε την ποινή του, σύμφωνα με επιβεβαίωση από τη σερβική δημόσια τηλεόραση και αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Ο Μλάντιτς διετέλεσε επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας, μεταξύ 1992 και 1995. Η διεθνής δικαιοσύνη τον έκρινε ένοχο για μια σειρά ειδεχθών εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της πολιορκίας του Σαράγεβο που διήρκεσε 43 μήνες και της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα το 1995, όπου πάνω από 8.000 μουσουλμάνοι άνδρες και αγόρια εκτελέστηκαν.

Γεννημένος στις 12 Μαρτίου 1943, ο Μλάντιτς υπήρξε, μαζί με τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο κύριος υπεύθυνος για την πολιτική εθνοκάθαρσης με στόχο τη δημιουργία ενός αμιγώς σερβικού κράτους. Παρά το βαρύ παρελθόν του, το όνομά του παραμένει σημείο αναφοράς για μερίδα του σερβικού πληθυσμού στο Βελιγράδι, όπου συχνά εμφανίζονται γκράφιτι και πορτρέτα που τον εξυμνούν. Η Πρωτοβουλία Νέων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (YIHR) είχε καταγράψει τον Μάρτιο του 2023 περισσότερες από 250 αναφορές στο πρόσωπό του στην πρωτεύουσα της Σερβίας, πολλές εκ των οποίων συνοδεύονται από μηνύματα άρνησης της γενοκτονίας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com